3 Ekim 2024 Perşembe

Esnaf faturalarını cama asarak AKP'yi teşhir eylemi başlattı

Elektrik faturalarındaki artış esnafı isyan ettirdi. İstanbul Bahçelievlerde esnaf yüksek elektrik faturalarını cama asarak AKP'yi teşhir ederken, Ankara'da da kafe işletmecileri kepenk kapatma noktasına geldiklerini söyledi.

AKP iktidarının yüzde 125 oranında yapılan zamma esnaflar tepkili. Faturalarının geçmiş ayların ortalama 2-3 katı fatura gelmesine tepki gösteren İstanbul Bahçelievler'deki esnaflar, fahiş fatura bedellerini cama asarak AKP iktidarını teşhir eylemi başlattı.

'KEPENKLERİ İNDİRECEĞİZ'
Ankara'da kafe işletmecileri kepenkleri indirme noktasına geldiklerini söyledi.

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Ankara Kızılay'daki kafe işletmecileri, faturaların bir önceki aya göre 2'ye, 3'e katlandığını kaydetti, zamların derhal geri alınmasını istedi.

Nesil Çiftçi, sadece elektrik değil doğalgaz ve su faturalarındaki artışa da işaret etti, "Bütün giderlerimiz neredeyse yüzde 100 arttı. Sadece kirayı, faturaları ödemek için çalışıyormuşuz gibi oluyor. İş imkanlarımız da olmadığı için oldukça zorluk çekiyoruz. Böyle devam ederse kepenkleri indireceğiz" dedi.

Müşterilerinin de benzer zorlukları yaşadığını belirten Çiftçi, "Müşteri olmadığı zaman boş lambaları kapatıyor ısıtıcıları açmamaya ya da en düşük ısıda kullanmaya özen gösteriyoruz. Kendi maliyetlerimizi tüketiciye yansıtamadığımız için bizim de bir kazancımız olmuyor ve bir sonraki aya nasıl çıkarız diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

'GAZ LAMBASI YAKACAĞIZ'
Mirza Dokan ve Atakan Budak da elektriğin yanı sıra su ve doğalgaza yapılan zamların kepenklerini indirmeye zorladığını belirtti. Elektrik faturalarına gelen zamların esnafı iflasa götürdüğünü söyleyen Budak, "Bir önceki ay elektrik faturam 7 bin 800 TL civarında geldi. Bu rakamlar ikiye katlandığında 15 lira fatura gelebileceğini öngörüyoruz. Esnaf açısından inanılmaz bir sıkıntı. Bu zamlar birçok esnafa işini bıraktıracak gibi geliyor. Böyle devam ederse gaz lambası yakmayı düşünüyoruz" dedi.

8 yıllık esnaf olan Kadriye Akgün ise, pandemi döneminde birçok esnafın işyerini kapattığı hatırlattı, elektrik zamlarıyla bu sayının artacağına işaret etti.