5 Ekim 2024 Cumartesi

Eymür'ün itiraf ve delil niteliğindeki açıklamaları Meclis'e taşındı

HDP Ağrı Milletvekeli Taşdemir, işkenceci Eymür'ün  ülkede yaşanan birçok faili meçhul cinayet, hukuk dışı operasyonlar, suikastlar, işkenceler ve ağır insan hakları ihlallerinin perde arkasında MİT'in olduğuna yönelik itiraf ve delil niteliğindeki açıklamalara ilişkin Meclis araştırması açılmasını istedi. 

Eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür'ün son zamanlarda verdiği röportajlarda, geçmişte kendisinin de için de yer aldığı MİT'in içerisinde yasa dışı örgütlenmelere gidildiği, hukuk dışı birçok faaliyetlerde bulundukları açıkladı. İtiraf ve delil niteliğindeki bu açıklamalar, ülkede yaşanan birçok faili meçhul cinayet, hukuk dışı operasyonlar, suikastlar, işkenceler ve ağır insan hakları ihlallerin perde arkasında bu yapıların olduğu yönünde basına demeçler veriyor.

Bahçelievler katliamı, Babalar operasyonu, Kızıldere katliamı ve Ulaş Bardakçı infazı, Ziverbey Köşkü'nde yapılan işkence, HADEP eski Genel Başkanı Murat Bozlak suikastı gibi önemli olayların perde arkasında bu yapıların olduğunu ifade etti.

Nitekim açıklamalarıyla gündeme gelen Eymür, Türkiye'nin güvenlik, siyaset kurumu ve suç örgütleri arasındaki kirli ve karanlık ilişkileri de teşhir etmektedir. İtiraflarında suç örgütleriyle 1970'lerden itibaren katıldığı operasyonlar ve MİT'in işkence ve cinayetleri kimlerin onayı ile nasıl yapıldığını açıkladı. Örneğin; Babalar operasyonuna ilişkin, "Genelkurmay istedi biz yaptık" itirafında bulundu. Bu tür itiraflarının yanı sıra birçok hukuksuz uygulama ve faaliyetlerde onayı ve imzası bulunan dönemin iktidar mensupları, askeri yetkilileri, tetikçileri ve hedef göstericilerinin de isimlerini de açıkladı.

Bunlardan Mehmet Ağar, Tansu Çiller, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım, Sedat Peker, Doğu Perinçek gibi kişilerin kirli ilişkileri ve derin bağlantılarının olduğundan söz etti. Daha önce Sedat Peker de yayınladığı videolarda benzer isimlerden bahsetmişti.

İtiraflarda bulunan Mehmet Eymür'ün aynı zamanda bir işkenceci olduğunu ve işkence suçunu işlemekten pişmanlık duymadığını da verdiği son demecinde açıkça savunduğunu kaydeden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, "Bu size normal mi geliyor. Sistematik işkence yöntemleri bunlar. Bunların suç olması gerekmez mi? Ama siz hala devlet için gerekli, diyorsunuz" sorusuna Mehmet Eymür'ün "Hayır, başka türlü konuşma imkanı yoksa olabilir. Hala da öyle düşünüyorum. Çünkü çok inatçı tipler var. Başka türlü konuşturmak çok zor" yanıtını verdiğini belirtti. 

Türkiye'nin taraf olduğu ulusal ve uluslararası sözleşmelere dikkat çeken Taşdemir, devlet içindeki bu derin yapılarla etkin mücadele etmedikçe, sorumluların ve faillerin cezasız bırakıldıkça darbeler, faili meçhuller, cinayetler, yargısız infazlar, işkenceler ve hak ihlallerinin hiç bitmeyeceğini vurguladı. 

Taşdemir, geçmişten bu yana devlet içindeki hukuk dışı örgütlerin ve faaliyetlerin araştırılması, sorumlu ve failler hakkında etkili ve bağımsız bir  soruşturma sürecinin başlatılmasına yönelik gerekli hukuki girişimlerde bulunmasına, başta işkence suçu olmak üzere diğer tüm ağır insan hakları ihlali faaliyetlerini önleyici hukuki ve siyasi mekanizmaların kurulması ve bu yapılanlarla etkin mücadelenin başlatılması için Meclis araştırması istedi.