24 Eylül 2024 Salı

Farplas direnişi 17. gününde: Direnişin ve dayanışmanın gücüyle kazanacağız

Patronun engelleme ve sarı sendikayı devreye sokmasına rağmen Farplas işçilerinin direnişi 17. gününde büyük bir kararlılıkla devam ediyor. Direnişçileri bugün DİSK, üniversite öğrencilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi ve kurum ziyaret etti. DİSK Genel Başkan Çerkezoğlu, direnen Farplas'a işçilerine, direnişin ve dayanışmanın gücüyle kazanacaklarının sözünü verdi.

Farplas işçilerinin direnişi 17. gününde dayanışmayla sürüyor. İşçileri bugün Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu'nun da katılımıyla DİSK ve bağlı sendikalar ziyaret etti.

İŞÇİLER DİRENİŞ ÇADIRI KURDU
Sabah erken saatte "Gemileri yaktık geri dönüş yok" sloganıyla direniş alanına gelen Farplas işçileri, direniş çadırını kurdu. Slogan ve halaylarla bekleyişe başladı.

DİSK ve Birleşik İşçi Hareketi'nin çağrısıyla kitlesel buluşmanın gerçekleşeceği Farplas direniş alanına polis yığınağı yapıldı. Polis alanı bariyerlerle kapattı ve giriş noktalarından keyfiyete göre "izin" verdi.

Gün içinde işçilere, aralarında üniversite öğrencileri, siyasi partiler, kamu emekçileri ve devrimcilerin de bulunduğu çok sayıda ziyaret gerçekleşti.

YAŞASIN SINIF DAYANIŞMASI
DİSK, "Farplas işçisi köle değildir" yazılı pankartla fabrika önüne yürüdü; meşaleler yakıldı, davul çalındı. Eylem sırasında, "Farplas işçisi yalnız değildir" sloganı atıldı.

Direnişteki işçiler de, "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganı ve alkışlarla DİSK'i karşıladı.

SERDAROĞLU: POLİSE İŞÇİYE SALDIRMA CESARETİNİ VERENLERİ GÖNDERECEĞİZ
Yürüyüş sonrası fabrika önünde açıklama yapıldı. Söz alan DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, direnenleri ve dayanışma içinde olanları selamladı. "Bir ay önce burada hukuk cinayeti, insanlık suçu işlendi" diyen Serdaroğlu, kadın işçilerin çıktığı çatıyı işaret etti ve "Çevik kuvvet polisleri küfürlerle arkadaşlarımıza 'kendinizi aşağı atın' dedi" diye konuştu.

Polise bu cesareti veren zihniyeti göndereceklerini söyleyen Serdaroğlu, "Bu onurlu işçilerin direndiği buraya o sarı sendika girecek mi bakalım" dedi. İşçiler Serdaroğlu'nu "Direne direne kazanacağız" sloganıyla yanıtladı.

ÇERKEZOĞLU: PATRONLAR GÜCÜ SİYASİ İKTİDARDAN ALIYOR
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da başta kadın işçiler olmak üzere direnen işçileri selamladı. Sendikalarına üye olan işçilerin çalışma ve yaşam koşulları hakkında karar vermek istediğini vurgulayan Çerkezoğlu, "İş verenler hiç de yabancı olmadığımız tepkiyi gösterdiler. İlk günden itibaren DİSK'li arkadaşlarımıza karşı baskı oluştu" dedi.

İki şeyin altını çizmek istediğini söyleyen Çerkezoğlu, "Birincisi, patronlar işçiler yasal ve anayasal hakkını kullandığında, sendikaları olduğunda baskı kurup, sendikadan istifaya zorlayıp, işten çıkarırken yasa ve anayasayı ayaklar altına alırken bu gücü ve cesareti ülkeyi yöneten siyasi iktidardan alıyor. Sendikalı olan tüm işyerlerinde aynı baskıyı yaşıyoruz. Haksız ve hukuksuz bu sürece Çalışma Bakanlığı ve hükümet sessiz kalarak ortak oluyor" ifadelerini kullandı.
 
İkinci olarak Farplas patronuna seslenen Çerkezoğlu, şu uyarıyı yaptı: "Bu haksız ve hukuksuz uygulamaya derhal son verin. Arkadaşlarımızın en temel yasal hakkı olan sendikalı olma hakkını tanıyacaklar ve örgütlendiğimiz işyerlerindeki baskılar ortadan kalkacak. Farplas'a DİSK'i getireceğiz" diye konuştu.

'DİSK'İ FARPLAS'A GETİRECEĞİZ'
İşçiler Çerkezoğlu'nun sözlerine, "Sendika hakkımız söke söke alırız" sloganıyla destek verdi. "Sendika bizim yıllarca verilen mücadelelerle elde ettiğimiz en temel hakkımız. İşçi sınıfının sendikasızlığa, örgütsüzlüğe mahkum edildiği, yoksulluğun altında asgari ücrete mahkum edildiği bu günlerde Türkiye işçi sınıfı, işini ve emeğini korumanın, çocuklarının geleceğini güvence altına alabilmenin tek yolunun örgütlü ve sendikalı, DİSK'li olmaktan geçtiğini bilmektedir" diyen Çerkezoğlu, Farplas işçilerine bu mücadeleyi büyütecekleri ve muhakkak Farplas'a DİSK'i getireceklerinin sözünü verdi.

Eşitlik, adalet, barış, kardeşlik ve demokrasinin olduğu emeğin Türkiye'sini kuracaklarını söyleyen Çerkezoğlu, "Emeğin Türkiye'sinde hırsızlara, çetelere yek yok, emeğin Türkiye'sinde üreten işçi sınıfı hak ettiği değeri alacak" dedi.

Açıklama, "Yaşasın onurlu mücadelemiz", "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "Biz biz DİSK'liyiz sarı sendikayı yeneceğiz" sloganı ve alkışlarla sona erdi.