1 Ekim 2024 Salı

Fetihtepe halkı uyardı: Rantsal dönüşüm istemiyoruz

Beyoğlu Belediyesi'nin zorla evden çıkarma saldırılarına karşı günlerdir direnen Fetihtepe halkı, "kentsel dönüşüm" adı altında mağdur edilmelerine tepki göstermek için belediye binası önünde toplandı. Mahalle halkı, belediyenin halkın rızasını almadığı halde "riskli alan" kılıfıyla mahalleden rant sağlamaya çalıştığını söyleyerek, bu duruma karşı mücadeleye devam edeceklerini haykırdı.

AKP'li Beyoğlu Belediyesi tarafından "kentsel dönüşüm" adı altında zorla evlerinden atılmak istenen Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi halkı, Şişhane'de bulunan Beyoğlu Belediye binası önünde eylem yaptı. "Zorbalıkla değil rızayla kentsel dönüşüm istiyoruz" pankartı açılan eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP) ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü katıldı.

KARTAL: 160 TANE YÜRÜTMEYİ DURDURMA DAVASI AÇILDI
Eylemde ilk sözü Fetihtepe Mahallesi Dayanışma Derneği Başkanı Şenel Kartal aldı. Kartal, AKP'li Beyoğlu Belediyesi'nin 2 senedir mahallede gerçekleştirmek istediği talana dikkat çekerek, usulsüzlüklerle dolu imar planı değişikliği sürecini anlattı. Kartal, AKP'li Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız'ın seçim vaatlerinden birinin de rızaya dayalı kentsel dönüşüm olduğunu ve mahalle halkının rızası olmadan bu konuda hiçbir adım atılmayacağının sözünü verdiğini hatırlattı. Evlerini geri alabilmek için ağır borçlar altına girmek zorunda kalan halkın itirazı sonrası belediyenin sık sık telefon ve tebligatla halkı taciz ettiğini kaydeden Kartal, toplam 160 tane yürütmeyi durdurma davası açtıklarının bilgisini verdi. 

Davaların önemli bir kısmında yürütmeyi durdurma kararı çıktığını ifade eden Kartal, "riskli alan" ilan edilerek başlatılan kentsel dönüşümlerde halk yararı gözetilmesi gerekirken belediyenin çıkarlarının bu kılıfla sağlanmaya çalışıldığına dikkat çekti. Kartal, yerinde dönüşüm için ortada hiçbir planlama, teknik proje ve taahhüt olmadığına işaret ederek, halkın mağdur edilmeyeceğine dair güvence istediklerinin altını çizdi.

CİNGİL: BELEDİYE HALKINA HİZMET DEĞİL ZULMEDİYOR
Mahalle halkının avukatlarından Onur Cingil ise, "Fetihtepe'de biz halk düşmanlarıyla mücadele ediyoruz. Halkını dinlemeyen, halkına çevik kuvvet gönderen, coplayan, kan döktüren, gözaltına aldıran bir zihniyetle mücadele ediyoruz. Belediyeler hizmet etmek için vardır, bu belediye halkına zulmetmek için var" ifadelerini kullandı.

KARAKUŞ: TÜM TEHDİTLERE RAĞMEN ÇOĞUNLUĞU SAĞLAYAMADILAR
Basın açıklamasını, Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği'nden Rüstem Karakuş okudu. Karakuş, "Herkesin dairesine daire, dükkanına dükkan vereceklerini, kimsenin borçlandırılmayacağını, rızayla dönüşüm yapacaklarını vaat eden belediye yetkilileri, bugün 3550 nolu adada yaptıkları uygulamayla ne yazık ki bunun tam tersini yapmaktadırlar" dedi. Belediyenin bütün baskı ve tehditlere rağmen kentsel dönüşüm için gerekli üçte ikiliği çokluğu sağlayamadığını belirten Karakuş, bunun üzerine 6306 sayılı kanunun devreye sokulduğunu belirtti.

Süreç boyunca hiçbir planlama yapılmadığını ifade eden Karakuş, şöyle devam etti: "Şimdi, mahalleyi yaşanmaz hale getirdikten, elektriksiz, susuz ve doğalgazsız bıraktıktan sonra yeni plan yapmaya başladılar. Planlama ilkelerine göre paydaşların, sivil toplum örgütlerinin, şehir plancıları ve mimarlar odasının görüşleri alınarak yapılması gereken planları, tepeden inme gizli saklı yöntemlerle yaptılar. Bugün Beyoğlu Belediyesi'ndeki meclis çoğunluklarına dayanarak iptal olmuş planları küçücük değişiklikler yaparak yeniden onaylamak istiyorlar."

'RANT DEĞİL KAMU YARARI GÖZETİLSİN'
Mahalle halkı olarak bu usulsüzlüklere karşı mücadeleye devam edeceklerinin altını çizen Karakuş, 11 maddeden oluşan taleplerini şu şekilde sıraladı:
" Kentsel Dönüşüm Yasası'nın 'plan olmadan dönüşüm yapılamaz' kuralının gereği olarak 1/5000'lik ve 1/1000'lik planların yapılması,
Planların bölgemizdeki sivil toplum kuruluşlarından, üniversitelerin ilgili bölümlerinden, şehir plancıları ve mimarlar odasından görüş alınarak yapılması,
Planlar yapılıncaya kadar adamızdaki plansız kentsel dönüşüm uygulamasının durdurulması,
Tapulu tapusuz ayırımından kaynaklı sorun ve mağduriyetlerin yaşanmaması için, 2981 ve 4706 sayılı yasaların öngördüğü kurallar çerçevesinde hak sahipliği kazanmış olanlara tapularının verilmesi,
Hak sahibi olduğumuz paylarımızın belirlenmesinde 6306 sayılı yasa gereği 'arsa payı'nın dikkate alınması, ardından plana ve paylarımıza uygun avan projenin yapılarak tapuya tescil edilmesi,
Her dairenin şerefiye puanı ve bedelinin belirlenerek avan projeye işlenmesi,
Şu anda, bize imzalamamız için sunulan muvafakatnamenin tek taraflı bir beyan olması nedeniyle, bunun yerine idarenin ve hak sahiplerinin karşılıklı hak ve sorumluluklarının belirlendiği, ekinde avan proje, idari ve teknik şartnamenin olduğu hukuki sözleşme yapılması,
Üçte ikilik çoğunluk sağlanmadan uygulama yapılmaması,
Devlet eliyle yapılan dönüşümün anayasamızdaki 'sosyal devlet' ilkesine uygun olarak karı amaçlayan değil, maliyetine yapılması,
Halihazırdaki uygulamada 6 ayda bir memura yapılacak zam artışı kadar arttırılarak ödememiz istenen borç taksitlerimizin, kamu bankalarındaki konut kredi sistemine bağlanarak 20 yılda sabit olarak ödenmesi,
1500 TL olan kira yardımlarının İstanbul gerçeğine göre yeniden belirlenmesi ve hak sahiplerine yeni yapılan dairelerine taşınıncaya kadar ödenmesi."

Açıklamanın ardından açık kürsü kurularak mahalle halkı söz aldı, belediyenin usulsüz uygulamaları nedeniyle yaşadıkları sorunları aktardı.

Eylem boyunca, "Rantsal dönüşüm istemiyoruz", "Ali Haydar Yıldız istifa", "Ömür boyu borçlanmak istemiyoruz" sloganları atıldı.