1 Ekim 2024 Salı

Fetihtepe mahallesi AKP'li belediyeye direniyor

Kentsel dönüşüm" adı altında Fetihtepe Mahallesi halkını evinden zorla çıkartan belediye yönetimine karşı mahalleliler iki gündür direniyor. Mahalle halkı, yoğun polis saldırılarına karşı evlerinden vazgeçmeyeceğini vurguluyor.

AKP'li İstanbul Beyoğlu Belediyesi, Okmeydanı'nda bulunan Fetihtepe Mahallesi halkını alanın riskli bölge edilmesini gerekçe göstererek zorla evlerinden çıkarmaya çalışıyor. Dünden beri polis ablukası altında olan mahallede, "kentsel dönüşüm" iddiasıyla yüzlerce mahalle sakininin elektrik, su ve doğalgazları kesildi ve mahalleliler polis zoruyla evlerinden çıkarıldı. Mahallenin dört bir köşesinde polis zoruyla evden çıkarma saldırısına karşı direnen mahalleliler, pek çok sokakta çöp konteynırları ve masa sandalyelerle barikat kurdu. AKP'li Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın istifa etmesini isteyen mahalle halkı, bütün baskılara karşı evlerini terk etmeyeceklerini haykırdı.

Sabah saatlerinde polis ve belediyenin evden atma saldırılarının yeniden başlaması üzerine sokaklara dökülen mahalle halkı, belediye yönetiminin "kentsel dönüşüm"ün rızaya bağlı gerçekleşeceği yönündeki iddialarını hatırlattı. Belediyenin evden çıkarmaya karşılık yapacağını öne sürdüğü 1500 TL kira yardımının yetersizliğine de dikkat çeken mahalleliler, gerekli koşullar oluşturulduğu takdirde kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını belirtti. 

Mahalle sakinleri, yerel yönetimin kendilerini derinleşen ekonomik krizin ortasında sokağa attığını, mahallede yaşayan çocuk, yaşlı ve hastalar için zaruri önlemler alınmadan elektrik, su ve doğalgazı kestiğini ve kendilerine hiçbir açıklama yapmadan polis saldırısına başladığını söyledi. Pek çok kişinin açtığı yürütmeyi durdurma davasında hala karar çıkmadığını ve yürütmeyi durdurma kararı çıkan çeşitli davalar olduğunu da hatırlatan mahalleliler, AKP'li belediyeye karşı ısrarla direnmeyi sürdüreceklerinin altını çizdi.

Mahalle halkının bölgenin dört bir yanında geri adım atmaması üzerine saldırıya geçen polisler, en az 5 kişiyi farklı noktalarda işkenceyle gözaltına aldı. Birçok apartmana zor kullanarak giren polislerin uyguladığı şiddet, bazı mahalle sakinlerinin fenalaşarak hastaneye kaldırılmasına neden oldu. Polis saldırıları boyunca basın emekçilerinin görüntü alması engellenmeye çalışılırken, mahalle sakinleri "Hükümet istifa" sloganlarıyla direnmeyi sürdürüyor.