7 Ekim 2024 Pazartesi

Filipinler'de NPA gerillası Parts Bagani devlet tarafından katledildi

Filipinler'de 54 yaşındaki ressam Yeni Halk Ordusu (NPA) gerillası Parts Bagani devlet tarafından katledildi. Bagani, eserlerinde Filipin halkının uzun süreli savaşını dünyaya duyurmaya çalıştı.

Filipinler'de Yeni Halk Ordusu (NPA) gerillası Parts Bagani, devlet tarafından savaş kuralları çiğnenerek Tokhang tarzıyla 16 Ağustos günü katledildi.

Ressam olan Bagani, Filipinler'deki çetin devrimci mücadeleyi tuvaline yansıttı. Kültür işçisi olan Bagani, eserlerinde halkının uzun süreli savaşını dünyaya duyurmaya çalıştı.

"jinky doo" adlı Twitter kullanıcısı yaptığı paylaşımda "Filipin köylülüğünün en çok ezilen, aynı zamanda savaşçı bir sınıf olduğunu herhangi bir tarih öğrencisine Parts Bagani'den daha iyi öğretecek bir öğretmen olamaz" diye kaydetti. 

Twit dizisinin devamında Bagani ile ilgili şu bilgiler paylaşıldı:

"Yalnızca 54 yaşındaydı. Gençlik yıllarında ve NPA örgütçüsü olmaya başladığında köylülerin evlerinde kalarak, yerel bilgileri, teknolojiyi, zorlukları öğrenmeye çalışırdı.

"Köylülerin birinin evinde kaldığında, erkek yerli bir çiftçi Parts'a hayatını anlatır ve sonrasında Parts arkadaşını dinlerken onun yüzünü çizmeye mecbur hisseder. Birkaç gün sonra resmini bitirir, resmi sahibine verir ve gider.

"Köylü neden kendisini resmetmeye zahmet ettiğini anlamaz. Günlerce Parts'ın varlığı, kendi hayatına ve ailesine gösterdiği yoğun ilgiye şaşırır. Parts ona göre köylü gibi görünmez. Köylü, Parts ve yoldaşlarının onları göremeyeceği kadar uzaklaşana dek bekler.

"Bunları Parts Bagani tarafından kendisine hediye edilen görseli elinde ağlarken hatırlıyor. Biz, siz giderken ağlayan o köylü yoldaşız. Devrimi görmeyi bekleyen gözlerimiz için, birlik, ilerleme, düzeltme, dalgalanma!