4 Ekim 2024 Cuma

Fincancı: Değerlerimizle, sağlıkla karşılayacağımız yıllarımız olsun

TTB Merkez Konseyi Başkanı Fincancı, sağlık emekçilerinin bir yıl boyunca yürüttükleri mücadeleyi özetledi ve 2022'de de bu mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, yeni bir yıla girerken yaptığı açıklamada bir yıllık süreci değerlendirdi. Dünyanın küresel neoliberal ekonomilerin tahribatı altında 2020 yılını küresel bir salgınla karşıladığını hatırlatan Fincancı, ciddi bir yıkımla geçen iki yıl boyunca bitmediği gibi 2021 yılının sonunda yeni yıla da bu salgının cenderesinde girileceğinin kesinleştiğini kaydetti.

Türk Tabipleri Birliği'nin salgınla etkili bir mücadele için siyasi otoritenin algı yönetimine karşı şeffaflık talebini bıkmadan yineleyerek; hastalardan ölümlere, aşılardan varyantlara çoğalttığını söyleyen Fincancı, yanlış politikalar yüzünden yönetilemeyen salgının en ağır yükü altında ezilen hekimlerin büyük özverisinin özlük hakları bağlamında hiçbir somut karşılığının olmadığını belirtti. Sağlıkta şiddet yasasının kesilip budandığını,  şiddetin dilinin toplumda yaygınlaştırılırken kaçınılmaz biçimde sağlıkta şiddetin hız kesmeden sürdüğünü vurgulayan Fincancı, "Meslek hastalığı talebi hiç yokmuş gibi davranan bir siyasi otoriteyle karşı karşıyayız" dedi. 

Fincancı şöyle devam etti: "Emeğimize yabancılaştırıldığımız, mesleğimizin değersizleştirildiği koşullarda meslek örgütümüzün tüm bileşenlerin katılımıyla hak mücadelesini güçlendirdiği, ekim ayından itibaren talepleri hep birlikte dillendirdiğimiz haftalık buluşmalarla, 'Karanlığa karşı Önlüğümüzün Beyazına Sahip Çıkıyoruz' diyerek Beyaz Yürüyüş ve ardından Beyaz Forum ile yükselttiğimiz 'Emek bizim söz bizim' eylemlerinin, telaşla meclise taşınan bir tasarıya dönüştüğünü gördük. Telaşın bizlere gene eşitsizlik olarak yansıması, parçalı ve güvencesiz bir çalışma rejiminde hekimlerin arasındaki farkın daha da derinleştirildiği, çalışma arkadaşlarımızın hiç görülmediği koşullarda bunun daha başlangıç olduğunu hatırlatıp tasarı tümden geri çekilince, 15 Aralık günü tüm Türkiye'de hekimler G(ö)rev'inin gereğini yerine getirdi, taleplerinden vazgeçmediğini bir kez daha haykırdı. Haklarımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Kimsenin kuşkusu olmasın, haklar hepimizin olacak.

Gelenekten geleceğe taşıdığımız mücadelemizle gelecek bu yeni yılda, 2022'de özgür, demokratik, eşitsizliklerden arınmış, savaşlara yer olmayan mesleğimizin değerini yeniden kazandığımız yeni bir dünyanın içinde yerimizi alma dileğiyle tüm meslektaşlarımızın, bütün çalışma arkadaşlarımızın, bu mücadelenin öznesi tüm yol arkadaşlarımızın yeni yılını kutluyorum. Bundan sonrasını değerlerimizle, sağlıkla karşılayacağımız yıllarımız olsun."