4 Ekim 2024 Cuma

Fincancı'dan grev açıklaması: Mesleğimize sahip çıkmaya devam ediyoruz

TTB Merkez Konseyi Başkanı Fincancı yarın yapılacak grevin amaçlarını hatırlattı. "Emek bizim söz bizim" diyerek başlattıkları mücadeleyi sürdüreceklerini kaydeden Fincancı, yaşanan sorunları dile getirmek ve çözüm istemek için yarın ki grevde iktidarı ve Sağlık Bakanlığı'nı uyaracaklarını, sağlığın planlanmasından sunulmasına kadar karar alma süreçleri içinde yer alacakları bir sağlık sistemi inşa edilinceye kadar mücadele edeceklerini kaydetti. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, mesleğin gittikçe değersizleştirildiği, sağlık emekçilerinin yükünün de giderek arttığı salgın günlerinde hep birlikte TTB'nin gücüyle, Beyaz Yürüyüşle yükselen Beyaz Forumla ortaklaşan değerlerle birlikteliğin, coşku ve umutlu yürüyüşün verdiği cesaretle çağrı yaptığını belirtti. 

Başlatılan bu mücadelenin hekimler için değil; tüm toplum için olduğunu kaydeden Fincancı, "Emek bizim söz bizim" demeye devam edeceklerini söyledi. Vazgeçmeyecekleri taleplerin çok net olduğunun altını çizen Fincancı, salıkta özelleştirmece, hastaneleri satan politikalara karşı bir uyarı olan grevin amaçlarını şöyle sıraladı: 
🔹 "Koruyucu sağlık hizmetlerini savunmak içindir.
🔹 Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret talebimiz içindir.
🔹 Güvencesiz, gerçek dışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmesi, güvenceli çalışabilme talebimiz içindir.
🔹 Şiddete karşı etkili yasa, güvenli iş yerleri, sağlıklı çalışma ortamları talebimiz içindir.
🔹 Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması içindir.
🔹 Ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm işkolu emekçileri için 3 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi; ek göstergelerin 3 bin 600'den 7 bin 200'e kadar kademeli olarak yükseltilmesi içindir."

Yaşanan sorunları dile getirmek ve çözüm istemek için yarın ki grevde iktidarı ve Sağlık Bakanlığı'nı uyaracaklarını, sağlığın planlanmasından sunulmasına kadar karar alma süreçleri içinde yer alacakları bir sağlık sistemi inşa edilinceye kadar mücadele edeceklerini vurgulayan Fincancı, şöyle devam etti: "Bu G(ö)REV emeğimize, geleceğimize, halkın sağlık hakkına sahip çıktığımızı gösteren bir uyarıdır. Toplum da sesimize kulak vermeli, hekimlerin, sağlık çalışanlarının, emekçilerin sözünü, sağlık sistemini değiştirecek gücünü iktidar görmelidir. Bugün artık ortak değerlerimizi, mesleki mücadelemizi, coşkumuzu, umutlarımızı, emeğimizden aldığımız güçle görünür kılmanın zamanıdır.

Dayanışmayı büyütmenin, birimiz eksik olduğunda "omuz başımızda yokluğunuzu" hissetmenin günüdür. Bugün yan yana durmanın, birbirimize güvenmenin, mesleğimizin taşıdığı gücü kullanmanın tam zamanıdır. Derhal çalışma koşullarımızda ve gelirlerimizde iyileştirmeye gidilecek adımlar atılmadığı takdirde ve mesleğimize yönelik saldırılara son verilmediği koşullarda 15 Aralık günü uyarmak üzere başlatacağımız G(ö)rev eylemimizi, adım adım yükselterek mücadeleye hazır olduğumuzu biliyorum. Karanlığa karşı önlüğümüzün beyazına, mesleğimize sahip çıktık, çıkmaya da devam ediyoruz."