1 Ekim 2024 Salı

Frankfurt'ta devrimci önderler anıldı

Katledilişlerinin ellinci yılında devrimci önderler Gezmiş, Çayan ve Kaypakkaya için Frankfurt'ta anma etkinliği düzenlendi. 

Almanya'nın Frankfurt kentinde, katledilişlerinin 50. yılında devrimci önderler Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya için anma etkinliği düzenlendi.

Frankfurt Gallus Saalbau salonunda düzenlenen etkinlikte Deniz Gezmişin mücadele arkadaşı Atilla Keskin ile Marksist Teori yazarı İbrahim Çiçek'in katılımıyla söyleşi gerçekleşti.

Devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan etkinlikte Deniz Gezmişin mücadele arkadaşı ve '68 gençlik isyanının canlı tanığı Atilla Keskin, gençlik hareketin oluşumumdan İbrahim Kaypakkaya'nın işkencede katledilişine uzanan süreci kitaplarından kısa kesitler okuyarak anlattı. İdama giden mücadele arkadaşları Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile birlikte geçirdiği hapishane anekdotlarından örnekler veren Keskin, yoldaşlarının katledildiğini öğrendiği an hissettiği acının elli yıl geçmesine rağmen hala taze olduğunu da kaydetti.

Marksist Teori yazarı İbrahim Çiçek de '68 ve '71 gençlik önderlerinin katledilişinin Türkiye ve Kürdistan devrimci hareketini onlarca yıl geriye attığını belirtti. '74 affından sonraki dönemden 12 Eylüle kadar uzanan süreçte hareketin kitleselleşmesine karşı devrimci mücadele ortaklığı ve birlikte örgütleme bilincinin aynı döneme ulaşamadığı, bu toparlama sürecinin Türkiye ve Kürdistan devrimci hareketin onlarca yılını aldığını söyledi. Hareketin toparlanmasına ve mücadele azminin ve bilincinin artmasına hizmet edecek adımların '84 yılında PKK'nin gerilla savaşımını başlatması ve '94 yılında MLKP'nin kurulmasıyla gerçekleştiğini vurguladı.

Sunumların sonunda söyleşi soru-cevaplarla devam etti. 

Etkinlik, Emekçi'nin ezgileriyle sona erdi.