23 Eylül 2024 Pazartesi

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turda devam edecek

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasında hiçbir aday seçilebilmek için gerekli yüzde 50 oy oranını alamazken, ilk iki sıradaki Macron ve Le Pen 24 Nisan'da ikinci tur oylamada tekrar yarışacak.

Fransa'da, 12 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylaması sona erdi.

Cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk turda gerekli yüzde 50 salt çoğunluğu hiçbir aday elde edemedi. Halihazırda cumhurbaşkanı olan Macron oyların yüzde 28,1'sini alarak seçimin ilk turundan birinci çıkarken, aşırı sağcı Le Pen yüzde 23,3 oy oranı ile ikinci oldu. İlk turda ilk iki sırayı alan Macron ve Le Pen, 24 Nisan'da düzenlenecek ikinci tur oylamada yarışacak.

Jean-Luc Melenchon yüzde 20,1, Eric Zemmour yüzde 7,2 ve Cumhuriyetçiler Partisinin adayı Valerie Pecresse ise yüzde 5 oy aldı.

Yeşiller Partisinin Başkanı ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Yannick Jadot yüzde 4,4 ve Sosyalist Partisinin (PS) adayı Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da yüzde 2,1 oyda kaldı.

İlk tur seçimin resmi sonuçları Anayasa Mahkemesi tarafından 13 Nisan'da açıklanacak. İkinci turda kazanan aday, 13 Mayıs'a kadar görevini devralacak.

Macron ve Le Pen, 2017'de de cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu ilk iki sırada bitiren adaylar olmuştu. İkinci turda yüzde 66,1 oy alan Macron cumhurbaşkanı seçilmişti.