4 Ekim 2024 Cuma

'Garibe Gezer'i devletin baskı politikaları katletti'

Kadınlar ve tutsak yakınları pek çok kentte sokağa çıkarak Garibe Gezer'in ölümünden devletin sorumlu olduğuna işaret etti. Eylemlerde, "Garibe'yi devletin baskı politikaları katletti" denildi.

Kandıra Hapishanesi'nde intihar ettiği öne sürülen Garibe Gezer için bugün pek çok kentte kadınlar ve tutsak yakınları eylem yaptı. Mardin, Mersin ve Adana'da yapılan eylemde, Gezer'in devlet tarafından katledildiği vurgusu yapıldı.

MARDİN
HDP Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin il binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (Mebya-Der) yöneticileri ile çok sayıda kadın katıldı.

"Yasta değil isyandayız, Garibe Gezer ölümsüzdür" pankartının açıldığı eylemde, Gezer'in fotoğraflarının yanı sıra "Katilleri tanıyoruz", "Kadın özgür yaşamı inşa edeceğiz" dövizleri taşındı. Açıklamada konuşan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, tüm kadınların Garibe Gezer'in mücadelesine sahip çıkması gerektiğini belirterek, "Garibe'yi devletin baskı politikaları katletti" dedi.

'SORUMLULAR HESAP VERSİN'
TJA Mardin Sözcüsü Eylem Amak da iktidarın en büyük vaadinin yeni harflerle adlandırılmış hapishaneler yapmak olduğunu belirterek, "F tipleri, T tipleri, yüksek güvenlikli ve son olarak S tipleri olarak adlandırılan cezaevlerinde temel hedef, sindirme, baskı ve şiddet politikaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Uluslararası hukuk bir yana, en geçerli insani ilkelerin dahi askıya alındığı bir süreçte Garibe Gezer öldürüldü" diye belirtti.

Gezer'in son telefon görüşmesinde ailesine iyi olduğunu aktardığını söyleyen Amak, "Garibe'yi tam tecrit-izolasyon ve her gün öldürme amacıyla kurulmuş olan ceza infaz sistemi, fiziki-cinsel saldırılar neticesinde kaybettik. Yaşanılan bu acının sorumlularını tespit etmek isteyen avukatlara hem otopsi sürecinde hem de cezaevi girişinde engeller oluşturulmuştur. Saklanan her neyse sorumlular oradadır. Sorumluların hesap vermesi adına ilgili infaz kurumundaki tüm sorumluların derhal görevden alınması ve haklarında etkin soruşturma başlatılması gerekmektedir" diye konuştu.

'GARİBE ÖLMEDİ, ÖLDÜRÜLDÜ'
Amak, "Garibe ölmedi, öldürüldü. Tüm sorumluların ortaya çıkarılması açısından herkesi duyarlı ve sorumluluk almaya davet ediyoruz" diyerek, tarafsız heyetlerin denetimlerde bulunması gerektiğini dile getirdi.

'KADINLAR YALNIZ DEĞİLDİR'
Aynı hapishanede tutulan Aysel Tuğluk'un yaşadığı sağlık sorunlarına da değinen Amak şunları söyledi: "Adli Tıp Kurumu (ATK) önceki kararlarında olduğu gibi Tuğluk kararında da siyasi bir tutum sergilemiştir. Başta hasta tutsaklar olmak üzere, siyasi rehine olarak tutulan kadınları, zindanlardan mücadelemiz ve direnişimizle çıkartacağız" dedi.

Açıklama, "Jin jiyan azadî", "Şehîd namirin" ve "Bijî berxwedana zindana" sloganları ve zılgıtlarla son buldu.

ADANA
Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) Gezer'in ölümüne ilişkin İnönü Parkı'nda eylem yaptı. Gezer'in fotoğrafının olduğu, "Faili belli adaleti meçhul bu sistemde katledildi Garibe Gezer" yazılı pankartın açıldığı açıklamaya, çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada konuşan AATUHAY-DER Eşbaşkanı Nimet Sezgin, hapishanelerin uzun süredir hak ihlalleri, darp ve kötü muamelenin odağı haline geldiğini ifade etti.

"Garibe'yi tam tecrit izolasyon ve her gün öldürme amacıyla kurulmuş olan ceza infaz sistemi, fiziki cinsel saldırılar neticesinde kaybettik" diyen Sezgin, Garibe Gezer'in öldürüldüğüne işaret etti.

MERSİN
Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) üyeleri de Mersin'de dernek binası önünde açıklama yaptı. "Zindan direnişçileri ölümsüzdür" pankartının açıldığı açıklamada konuşan Çukurova TUHAY-DER Sekreteri Ergin Altuntaş, Gezer'in maruz kaldığı işkencelere dikkat çekerek, "Garibeyi kaybettik, kaybettirildi" dedi.

Gezer ile aynı hapishanede kalan ve hafıza kaybı yaşayan Aysel Tuğluk'un durumuna da değinen Altuntaş, verecekleri mücadele ile hasta tutsakları hapishanelerden çıkaracaklarını söyledi.

Açıklama, Gezer'in şüpheli ölümünü protesto etmek amacıyla yapılan bir dakikalık oturma eyleminin ardından, "Biji berxwedana zindanan", "Şehit namirin" sloganlarıyla sona erdi.