1 Ekim 2024 Salı

Gazeteci Hayri Tunç hakkında dava

Maraş katliamında katledilen Hasan Yüzüak'ın annesiyle yapılan röportajın kısa bir videosunu sosyal medyasından paylaşan gazeteci Hayri Tunç hakkında dava açıldı. 

Gazeteci Hayri Tunç'a Maraş katliamında katledilen Hasan Yüzüak'ın annesiyle yapılan röportajın kısa bir bölümünün yer aldığı videodan dolayı "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" iddiasıyla dava açıldı. 

Videoda anne Yüzüak, oğlunun fotoğrafının olmadığını, torunlarının babalarını unuttuğunu anlatıyor. 

Videoyu Twitter hesabından yayınlayan Tunç, "Az önce beni arayan avukatım Arzuhan Halis, bu videoyu paylaştığım için hakkımda 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçundan dava açıldığını söyledi. Buyurun videoyu izleyin o zaman" ifadeleriyle duyurdu.

Tunç, "Bu açılan dava aslında, iktidarlar değişse de devletin Maraş katliamı ile halen yüzleşmemesinin göstergesi. Maraş'ta yaşananlara dair devletin halen o günkü dosyaları tamamen açmaması da bunun örneğidir. Bu paylaşıma açılan dava da, katliamın gerçek yüzünün bilinmesinin istenmediğinin ispatı" dedi.

HASAN YÜZÜAK'IN HİKAYESİ
1947 Elbistan doğumlu Hasan Yüzüak, Maraş katliamı sırasında komşuları tarafından katledilen onlarca kişiden biri. Geçimini esans (parfüm niyetine kullanılan koku) satarak yapan Yüzüak, katliamda saldırıların ilk hedeflerindendi. Eşi, çocukları ve kardeşiyle saldırılardan korunmak amacıyla Pazarcık'a gitmek için araç bulmaya çıktığı sırada uzun menzilli silahla sırtından vurulduktan sonra linç ile katledildi.