7 Ekim 2024 Pazartesi

Gazeteciler: Gerçekleri topluma ulaştırmaktan vazgeçmeyeceğiz

Polis işkencesine maruz kalan gazeteciler basın açıklaması yaptı. Halkın haber alma hakkını savunmaktan vazgeçmeyeceklerini ve gazeteciliğin bir suç gibi gösterilmesine izin vermeyeceklerini kaydeden gazeteciler, "Buradan bir kez daha haykırıyoruz, basını dışarı atamayacaksınız, gerçeklerin topluma  ulaşması için var gücümüzle çalışacağız" dedi. 

20 Temmuz'da Suruç katliamının yıl dönümüne ilişkin Gençlik Örgütleri'nin yapmak istediği yürüyüşe yönelik polis saldırısı sırasında uygulanan işkenceyi belgelerken, işkenceye uğrayan gazeteciler bugün Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ne suç duyurusunda bulunacak. 

Gazeteciler suç duyurusu önünde adliye önünde basın açıklaması düzenledi. "Nefes alamıyoruz, gazetecilik boğulamaz" yazılı pankartın açıldığı eylemde, 20 Temmuz'daki gazetecilerin uğradığı işkence anına ait fotoğraflar da taşındı. 

TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, DİSK Basın-İş Başkanı Faruk Eren, TGS Başkanı Gökhan Durmuş, ÇGD İstanbul Temsilcisi Uğur Güç'ün de katıldığı eylemde söz alan gazeteci Emre Orman, 20 Temmuz günü polislerin işkenceyi belgelemelerinin engellemesi için kendilerine saldırdığını söyledi. Orman, "Fatoş Erdoğan kalkanların üstüne itildi, ben yumruk yedim, birçok arkadaşımız darp edildi" dedi. 

Orman, halkın haber alma hakkını savunacaklarını ve tüm saldırılar karşısında geri adım atmayacaklarını kaydetti. 

DANYILDIZ: BU SALDIRILAR MESLEĞE VE HALKIN HABER ALMA HAKKINADIR
Basın metnini gazeteci Meral Danyıldız okudu. Saldırının üzerinden on gün geçmesine rağmen şiddet uygulayanlar hakkında hala bir açıklama yapılmadığına dikkat çeken Danyıldız, "Bizler halkın doğru haber alması için çalışan gazetecileriz, bu saldırıların aynı zamanda toplumun haber alma hakkına yönelik olduğunu biliyoruz. Fiziken bizlere, mesleğimize, basın özgürlüğüne ve toplumun haber alma hakkına yönelik bu saldırılar karşısında gerekli cezai işlemlerin yapılmaması müdahalelerin daha da artacağı yönünde kaygılarımızı arttırmaktadır" dedi. 

'GAZETECİLİĞİ SUÇ GİBİ GÖSTERMENİZE İZİN VERMEYECEĞİZ'
Kendilerine saldıran, işlerini yapmalarını engelleyen ve bu talimatı verenler hakkında suç duyurusunda bulunduklarının altını çizen Danyıldız, "Adalet Bakanını, İçişleri Bakanını gazetecilere yönelik saldırılar konusunda cezasızlığa son vermeye, görevlerini yapmaya davet ediyoruz. Buradan bir kez daha haykırıyoruz, basını dışarı atamayacaksınız, gerçeklerin topluma  ulaşması için var gücümüzle çalışacağız. Gazeteciliği suç gibi göstermenize izin vermeyeceğiz. Bu saldırıları yapanlar hak ettikleri cezayı alana kadar olayın takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı. 

EREN: BU BASKILARI DURDURACAĞIZ, AŞACAĞIZ
Söz alan DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, "TGS Başkanı Gökhan Durmuş ile vali beyle görüştük. Vali bey bize bu baskılardan rahatsız olduğunu, gazetecilerin bir kamu görevi yaptığını söylemişti. Ama 20 Temmuz'da daha sert bir süreç yaşadık. Bu baskıları durduracağız, bu baskıları aşacağız" dedi. 

TGS Başkanı Gökhan Durmuş da gazetecilere yönelik polis saldırısının dozunun gittikçe arttığını belirtti. Özellikle basının görüntü almasını engellemeye dair çıkarılan Emniyet Genelgesi'yle gazetecilerin hedef alındığına dikkat çeken Durmuş, "Bu konuda bu yıl içerisinde TGS olarak bu adliyeye 4. suç duyurumuzu vereceğiz. Gazetecilere baskının durmasını talep ediyoruz, kimse devletten aldığı güçle kamu görevi yapan gazetecilere şiddet uygululayamaz. Sessiz kalmayacağız. Gerekirse İçişleri Bakanlığı önünde eylem yapacağız" diye konuştu. 

GÜÇ: HABER ALMA HAKKI ANAYASAL BİR HAKTIR
ÇGD İstanbul Temsilcisi Uğur Güç ise halkın haber alma hakkının anayasal bir hak olduğunu kaydetti. Güç, gazetecilerin engellenerek anayasal hakkın ihlal edildiğinin altını çizdi. 

Açıklamanın ardından gazeteciler suç duyurusunda bulunmak için adliyeye geçti.