2 Ekim 2024 Çarşamba

Gençlik örgütleri: İktidara ve düzen muhalefetine karşı çözüm biziz

Gençlik örgütleri, İBB'nin ulaşım zammını Saraçhane'de protesto ederek, kendilerini geleceksizliğe sürükleyen iktidar ve onun devamcısı olan düzen muhalefetine karşı örgütlü mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. Gençler eylem sonrası Vezneciler ve Mecidiyeköy metro istasyonlarında halka akbil basmama çağrısı yaptı ve turnikeden atlayarak eylem yaptı.

Gençlik örgütleri, UKOME'de kabul edilen yüzde 40'lık zam kararını Saraçhane'de bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde protesto etti. Polisin engelleme çabalarına karşı eylemi gerçekleştiren gençler, "Ücretsiz ve nitelikli ulaşım haktır, satılamaz" pankartı açtı. Gençlik örgütleri, artan zamları ve mahkum edildikleri geleceksizliği, yoksulluğu kabul etmediklerini ifade ederek, iktidara ve düzen muhalefetine karşı devrimci ve örgütlü mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

'TEMEL HAKLARIMIZ BİZE SATILAMAZ'
Gençlik örgütleri adına basın açıklamasını okuyan Ulaş Uslu, her gün ulaşım, barınma, sağlık ve gıda en temel insani haklara zam üstüne zam geldiğini belirterek, "Kapitalist sistemin yaratmış olduğu ekonomik krizin faturası başta işçi-emekçiler ve gençler olmak üzere tüm topluma kesilmek isteniyor" dedi.

En temel ihtiyaçların lükse dönüştüğü ve geleceksizlik kaygısı ile intiharların arttığı bu dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşıma zam yapmak için uğraştığına işaret eden Uslu, İBB yetkililerinin sosyal medyada bu zamları meşrulaştırma çabasına dikkat çekti. Uslu, UKOME toplantısı kararıyla yapılan yüzde 40'lık zammı reddettiklerini söyleyerek, "Bizler bu fahiş ücretleri de en temel insani hakların bizlere satılmasını da kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı. 

'HER ALANDA MÜCADELEYİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Gençlik olarak beslenme ve barınma başta olmak üzere pek çok can yakıcı sorunla karşı karşıya olduklarını ifade eden Uslu, bu sorunlar devam ederken ulaşıma da yapılan zamla birlikte en temel haklarından yoksul bırakıldıklarını kaydetti ve omuzlarına yüklenmek istenen krizin faturasını ödemeyeceklerini vurguladı.

Bu saldırılar karşısında sessiz kalmayacaklarını dile getiren Uslu, AKP ve düzen muhalefetinin ise sandık çığırtkanlığı yaptığını ve çözümün sandıklara ertelendiğini kaydetti. Uslu, iktidar ve düzen muhalefetinin toplumu edilgen hale getirmek istediğine işaret ederek, şöyle devam etti: "Biliyoruz ki ne Cumhur İttifakının ne de Millet İttifakının gençliğe, emekçilere ve ezilenlere verebilecek hiçbir şeyi yoktur. Bu iki ittifak da birbirinin zıttı değil, alternatifidir. En küçük demokrasi sorununun bile bir devrim sorunu haline geldiğini, çözümün ise bizlerin elinde olduğunu biliyoruz. Çözüm, bizlerin ellerindedir. Çözümün yolu birleşik, kitlesel, fiili ve meşru mücadeleyi yükseltmekten geçmektedir. Bizler bu saldırılar karşısında örgütleniyoruz, örgütlenmeye de devam edeceğiz. Haklarımızı alıncaya dek bulunduğumuz her alanda mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz!"

'AKBİL BASMA, TURNİKEDEN ATLA'
Eylem boyunca gençler, "Ulaşım haktır, satılamaz", "Ücretsiz ulaşım haktır, alacağız", "Müşteri değil öğrenciyiz" sloganları attı. Daha sonrasında Vezneciler Metro İstasyonu'na geçen gençler, yapılan zamlara karşı ulaşımın en temel hak olduğunu vurgulayarak, halka zamlar geri alınana kadar akbil basmama çağrısı yaptı. Gençler, "Akbil basma, turnikeden atla" sloganlarıyla turnikelerden atlayarak metroya girdi.

ENGELLEME GİRİŞİMİNE RAĞMEN MECİDİYEKÖY'DE AKBİL BASMADILAR
Aynı eylemi Mecidiyeköy Metrobüs Durağı'nda da gerçekleştiren gençler, polisin engelleme çabalarına karşılık halka akbil basmama çağrısı yaparak turnikelerden atladı ve alkışlarla eylemlerini sonlandırdı.