4 Ekim 2024 Cuma

Gençlik Örgütleri tarikat-cemaat yurtlarına mahkum olmadıklarını haykırdı

Gerici-faşist saldırıya ve sömürü düzenine karşı sokakta, kampüste, yurtlarda her yerde mücadeleyi yükselteceklerinin altını çizen Gençlik Örgütleri; parasız, nitelikli, ulaşılabilir eğitim hakkına, barınma hakkına sahip çıkacaklarını vurguladı. 

Gençlik Örgütleri İstanbul Üniversitesi önünde, Antalya'da Alim Derneği'ne ait tarikat  yurdunda kalan Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 1. sınıf öğrencisi 18 yaşındaki Mehmet Sami Tuğrul; yurt çalışanı İhsan Güney tarafından vahşice katledilmesine ilişkin açıklama yaptı.

"Parasız, nitelikli, ulaşılabilir barınma haktır" ve "Dinci-gerici tarikat yurtlarına karşı mücadeleye" yazılı pankartın açıldığı eylemin basın metnini Gözde Ekici okudu. Katliamın münferit olmadığının altını çizen Ekici, Mehmet Sami'yi katledenlerin aynı zamanda 2016 yılında Aladağ'da bir tarikat yurduna mahkum edilen 12 yoksul çocuğun yanarak öldürülmesinden, Ensar Vakfı'nda 40 küçük çocuğun istismar edilmesinden, daha geçen Ekim ayında Muş'ta yatılı bir Kur'an kursunda 12 yaşındaki Mehmet Halit Yavuz'un katledilmesinden sorumlu olanların olduğunu vurguladı. 

Barınma sorunundan kaynaklı öğrencilerin dinci-gerici tarikat ve cemaat yurtlarına mahkum edildiğini kaydeden Ekinci, "Mehmet Sami'nin katledilmesinden sorumlu olanlar bu katliamı münferit gibi gösterip yayın yasağı getiriyorlar. Tıpkı Ensar Vakfı'nda 40 çocuğun istismara uğramasını ‘bir defadan bir şey olmaz' diyerek savundukları ve yayın yasağı getirdikleri gibi! Ancak bu çabaları boşuna! Bizler birliğimizle, örgütlü gücümüzle baskıya, gerici-faşist saldırılara ve sömürü düzenine karşı sokakta, kampüste, yurtlarda, her yerde mücadeleyi yükselteceğiz! Parasız, nitelikli, ulaşılabilir eğitim hakkımıza, barınma hakkımıza sahip çıkacağız" ifadeleri kullanıldı. 

Eylem, şu taleplerin sıralanmasıyla sona erdi: 
 "Parasız, nitelikli, ulaşılabilir barınma hakkımızdır.
Parasız, bilimsel, nitelikli, ulaşılabilir, anadilde eğitim hakkımızdır.
Dinci-gerici tarikat, cemaat ve vakıf yurtları kapatılsın.
Eğitimde ve toplumsal yaşamın her alanında dinci-gerici kurumlar lağvedilsin."