2 Ekim 2024 Çarşamba

Gezi davasında ceza yağdı: Zulme boyun eğmeyeceğiz

Gezi davasında karar açıklandı. Mahkeme heyeti olmayan suçlardan yargılananlara ceza yağdırdı. Osman Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken; Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye 18’er yıl hapis cezasıyla tutuklanmalarına karar verildi. 

Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater'in de aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında görülen Gezi davasında karar duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Avukatların savunmalarının ardından mahkeme heyeti yargılananların son sözlerini sordu. 

YAPICI: YAŞAMIMDAN ONUR DUYDUM
Son sözünün olmadığının altını çizen Mücella Yapıcı, "Ben 50 yıllık meslek insanıyım. Olabildiğince aydın olmaya çalıştım. Hiçbir zaman şiddetten yana olmadım. Toplum yararına mesleğimi onurla yürüttüm. Bugüne kadar tek bir çocuğuma haram lokma yedirmedim. hırsızlık, uğursuzluk, yolsuzluk yapmadım. Mesleğimi mesleğim doğrultusunda kullandım. Yaşamımdan onur duydum. Aynı onuru benim yaşıma gelince sizin de yaşamınızı umuyorum. Hüküm sizindir" dedi. 

MATER: GENÇLERİ ÖLDÜRENLERİN PEŞİNE DÜŞMENİZİ BEKLERDİM
Söz konusu iddialarla yargılanmayı esefle karşıladığını söyleyen Çiğdem Mater ise "Darbeci olarak yargılanmayı kabul etmiyorum. Protestolar sırasında gençleri öldürenlerin peşine düşülmesini beklerdim, ama onun yerine bu dava açıldı. Osman Kavala'nın hayatından çaldığınız 4.5 yılı geri veremezsiniz. Tüm suçlamaları reddediyor, derhal beraatimi talep ediyorum" ifadelerini kullandı. 

ÖZERDEN: YÜRÜTMENİN YARGI ÜZERİNDEKİ VESAYETİNİN SON BULMASINI İSTİYORUM
Mahkemenin bağımsız olmadığına dikkat çeken Mine Özerden şöyle devam etti: "Yürütmenin yargı üzerindeki vesayetinin son bulmasını, güçlünün hukukunun yerine hukukun gücünün galip gelmesini talep ediyorum ve beraatimi talep ediyorum"

ATALAY: SORUN GEZİ DİRENİŞİYSE, SAHİPLENİYORUZ
Harama el uzatmadık kul hakkı yemedik, devleti kendi çıkarlarımız için kullanmadık, devletin gücünü ele geçirip yandaşlarımızı zengin etmedik" diyen Can Atalay, suç işlemediklerini vurguladı ve ekledi: "Avukatlık, mimarlık, şehir plancılığı yaptık. Bu yargılama faaliyeti değil. Eğer sorun Gezi direnişini sahiplenmekse, sahipleniyoruz. Bu bir son değil. Bu daha başlangıç mücadeleye devam."

KAHRAMAN: OLMAYAN BİR SUÇLA YARGILAMA YAPILIYOR
Tayfun Kahraman, "Sözün bittiği yerdeyiz. Olmayan bir suçla ilgili burada yargılama yapılıyor. Gezi başarıyla sonuçlandı, çünkü park olarak korundu. İstanbul'da elde ettiğimiz tek başarı belki de budur. Kent suçlarına karşı muhalif olmaktan dolayı yargılanıyoruz. Vicdanen bir karar vereceksiniz. Talimatla yürüyen bu yargılama sürecini reddetmenizi ve bu davayı kapatmanızı istiyoruz" dedi.

Osman Kavala ise şu ifadeleri kullandı: "AİHM'in hak ihlali kararından sonra aleyhime sunulan delillerin hiçbiri beni suçla ilişkilendirip makul şüphe yaratmadığını açıkladıktan sonra delil olmayan delillerle hakkımda ağrılaştırılmış müebbet hapis istenmesi hukuki değildir. Bu aynen ikinci iddianamedeki suçlar gibi yargı kullanılarak yapılan bir suikast eylemidir."

OSMAN KAVALA HAKKINDA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI
Ara sonrası kararını açıklayan mahkeme heyeti Osman Kavala hakkında hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası. Casusluk suçlamasından beraat kararı verdi. 

18'ER YIL HAPİS CEZASI VE TUTUKLANMALARINA KARAR VERİLDİ
Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye 18’er yıl hapis cezası verildi. Hepsinin tutuklanmasına karar verildi.

ATALAY: ZULME BOYUN EĞMEYECEĞİZ
Mahkemenin kararı salonda, "Her yer Taksim her yer direniş" sloganı ve alkışlarla protesto edilirken Can Atalay, salondakilere seslendi. Mücadelenin devam ettiğini ve direneceklerini söyleyen Atalay, şu vurguyu yaptı: "Şunu bilin zulme boyun eğmeyeceğiz, zulme karşı direneceğiz."

Hükmün açıklanmasının ardından hakkında tutuklama kararı çıkanlar polis tarafından gözaltına alınıyor.