4 Ekim 2024 Cuma

GİK-Der: Türkiye'ye gelen göçmenlere ajanlık dayatılıyor

Avrupa ülkeleri ile Türk devletinin ortaklaşa sürdürdüğü Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmenlere yönelik baskı, tehdit, ajanlaştırma girişimi farklı biçimlerde devam ediyor. GİK-Der, Türkiye'ye gelen dernek üyeleri ve göçmenlerin MİT tarafından sorgulanmak istendiği, işbirliği ve ajanlık dayatmasında bulunulduğunu açıkladı.

Almanya'da Young Struggle üyelerine yönelik işbirliği, tehdit ve ajanlık dayatmasının ardından şimdi de İngiltere'de yaşayan göçmenlere yönelik baskılar başladı.

Türkiye'ye gelen göçmenlerin MİT tarafından sorgulanmak istendiği, işbirliği ve ajanlık dayatıldığı öğrenildi. Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu'na (AvEG-Kon) bağlı İngiltere'de faaliyet yürüten Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-Der) üyelerine yönelik Türk devletinin baskılarına ilişkin açıklama yaptı.

MİT'TEN AJANLIK DAYATMASI
İstanbul'a gelen bir üyelerinin kendisini MİT elemanı olarak tanıtan kişiler tarafından durdurularak taciz edildiğini duyuran GİK-Der, "GİK-Der ile ilgili bilgi almak", "birlikte çalışmak" gibi dayatmalarda bulunulduğunu açıkladı.

Üyelerine yönelik baskının, katıldıkları eylemler ve sosyal medya paylaşımları bahanesiyle açılan davalarla sürdüğünü de kaydeden GİK-Der, Avrupa'nın pek çok ülkesinde yaşayan göçmen Türkiyeli ve Kürdistanlılara yönelik benzer uygulamaların devam ettiğine işaret etti.

'DİKTATÖR ERDOĞAN'IN BASKILARINA BOYUN EĞMEYECEĞİZ'
"Diktatör Erdoğan'ın baskılarına boyun eğmeyeceğiz" diyen GİK-Der, Türkiye'de işçilere, emekçilere, kadınlara, gençlere ve LGBTİ+'lara devlet terörü uygulayan, HDP'li siyasetçileri tutuklayan, Kürdistan'da işgalci savaş yürüten AKP-MHP iktidarının, Avrupa'da da demokratik ve özgürlükçü güçlere, göçmen örgütlülüklerini kriminalize etmeye çalıştığına dikkat çekti.

GİK-Der'in göçmenlerin eşit siyasal ve sosyal haklar mücadelesinin, ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı mücadele geleneğinin en köklü kurumlarından olduğu belirtilen açıklamada, "GİK-Der gibi birçok kurum, Avrupa'da da Erdoğan'ın ve rejiminin hedefinde. Türkiye'de her türlü sesi bastırmaya çalışan rejim, Avrupa'da da aynı şekilde baskıyı arttırmaya, örgütlülüğü parçalamaya ve 'tekçi'liğini pekiştirmek istiyor. Türkiye'de her türlü demokratik eylem ve etkinliklerin yasaklanması, demokratik haklarını kullananların hapse atılması, polis terörünün had safhaya çıkarılması yetmiyormuş gibi Avrupa'da yaşayan göçmenlerin de en temel demokratik haklarını kısıtlamaya çabalıyor" diye kaydetti.

Türkiye'ye gelen üyelerinin de aralarında bulunduğu göçmenlere soruşturma ve davalar açıldığını, sokak ortasında durdurularak "sorgulanmak" istendiği, ajanlık dayatmasında bulunulduğu belirtilen açıklamada, "Bütün bunlar saray rejiminin Avrupa'da demokratik ve özgürlükçü kurumlara, demokratik alevi ve yurtsever harekete karşı hissettiği derin nefretin ürünü bir uygulamadır" denildi.

GÖÇMEN ÖRGÜTLERİNE SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI
Kriminalize edilme, demokratik hakların kısıtlanması ve baskılara karşı göçmen örgütlerine sahip çıkma çağrısı yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "GİK-Der olarak Türkiye ve Kürdistan'lı göçmen emekçilerin, kadınların ve gençlerin kültürel, sanatsal ve sosyal ihtiyaçlarını, ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı eşit haklar mücadelesini, Türkiye ve Kürdistan'da antifaşist-demokratik mücadeleyi sahiplenmeye, büyütmeye ve geliştirmeye devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz."