1 Ekim 2024 Salı

GÖÇİZDER üyesi 16 kişi tutuklandı

Göç İzleme Derneği üye ve yöneticilerine yönelik 3 Haziran günü gerçekleştirilen gözaltı saldırının ardından dün adliyeye çıkarılan 22 kişiden 16'sı tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma bahanesiyle Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER) Eşbaşkanları Kamile Kandal ve Mehmet Boğatekin'in de aralarında olduğu 22 kişi 3 Haziran'da gözaltına alındı. Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde götürülen dernek üyeleri ve yöneticileri dün adliyeye sevk edildi.

İstanbul Adliyesi'nde savcılık ifadelerinin ardından 21 kişi "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilirken, avukat Pınar Konak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Hakimlikte sorgularının ardından tutuklama talebiyle sevk edilenlerden Süleyman Yıldız, İskan Teker, Ali Koçyiğit, Şeref Kaya ile Nurhayat Koçyiğit adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, GÖÇİZDER Eşbaşkanları Kamile Kandal ve Mehmet Boğatekin ile Makbule Altıntaş, Veysi Yıldız, Bilal Yıldız, İlyas Erdem, Halit Karahan, Zelal Coşkun, Ramazan Kırkpınar, Cihan Kartal, Songül Köse, İrfan Hülakü, Demgül Athan, Kıyasettin Cüheylan, Erhan Örs, Mehmet Baran tutuklandı.

NE OLMUŞTU?
"Örgüte finansman sağlamak" iddiasıyla gözaltına alınan GÖÇİZDER üye ve yöneticilerine, hazırladıkları raporlar, 90'lı yıllarda yaşanan köy boşaltmaları sonucu göç ettirilen gayrimüslimler ve Kürtlerin maruz kaldıkları hak ihlalleri ve özyönetim direnişi sonrası göç etmek zorunda bırakılanlarla kadınların yaşadıklarının yer aldığı 3 kitap suçlama gerekçesi yapıldı. Ayrıca tutuklama gerekçesi yapılmak için daha önce toplatma kararı verilmeyen üç kitap hakkında toplatma kararı çıkarıldı. "Bu kitapları hazırlamak için kimden talimat aldınız" şeklinde sorular yöneltildiği öğrenildi.