23 Eylül 2024 Pazartesi

Göçmenlere yönelik polis katliamları Paris'te protesto edildi

Fransa'nın başkenti Paris'te sendikalar, öğrenciler, siyasi parti temsilcileri, kitle örgütleri ve göçmen kurumlarının katılımıyla düzenlenen eylemde ırkçılık ve polis şiddeti protesto edildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Chatelet Meydanı'nda sendikalar, öğrenciler, siyasi parti temsilcileri, kağıtsızlar, göçmen örgütlerinin katılımıyla ırkçılık karşıtı gösteri düzenlendi.

Place du Châtelet'te bir araya gelen eylemciler, "Devlet suçlarına dur" ve "Nereden gelirsek, nerede doğarsak, ülkemizin adı dayanışma", "Irkçılık bir virüstür, durdurun" yazılı pankartlar açarak Stalingrad Meydanı'na yürüdü.

Hak ve Adalet Karşılıklı Yardım Ağı ve Irkçılıkla Mücadele ve Dayanışma Kampanyasının çağrısıyla gerçekleştirilen eyleme, Attac, Barınma Hakkı, Ulusal Lise Hareketi (MNL), sendikalar, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), ACTİT, Young Struggle (YS), Acort'un da aralarında bulunduğu çok sayıda örgüt katıldı.

Yürüyüş kortejinin en önünde Karşılıklı Yardımlaşma Ağı'nın pankartını taşıyan polis şiddeti sonucu yakınları katledilenler yürüdü. Aileler yürüyüşe polis tarafından katledilen yakınlarının isimlerinin yazılı olduğu tişörtler giydi.

Eylem alanında kürsüde polis tarafından katledilen kişilerin yakınları konuştu ve gerçek adalet istedi. 2021 yılında Marsilya'da bir yol kontrolü sırasında polis tarafından kalbinden vurularak katledilen 19 yaşındaki Lamine'in kardeşi, Lamine'in nasıl katledildiğini anlattı.

Sosyal yardımlardan yararlanmalarının engellendiğini anlatan göçmenler, Fransa'da ırkçılığın her geçen gün arttığını dile getirdi. "Dayanışma içinde daha adil toplum" sloganını atan eylemciler, ırkçı ve İslam karşıtı söylemleriyle bilinen Cumhurbaşkanı adayı Eric Zemmour ile Marine Le Pen'in Fransa'yı yönetmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

Eylemciler ayrıca, ırkçılığa karşı sonuna kadar mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı, oturma ve çalışma izni olmayan kağıtsızlara acilen oturma ve çalışma izni verilmesi talebini dile getirdi.

Her yıl mart ayı ortasında düzenlenen ırkçılık ve polis şiddetine karşı eylemde polis yığınağı yapılmasına da tepki gösterildi.

Ayrıca Toulouse, Bordeaux ve Lyon başta olmak üzere pek çok kente ırkçılık karşıtı eylemler düzenlendi.