7 Ekim 2024 Pazartesi

Gökpınar Gölü'ndeki yapılaşma durdu

Sivas'taki Gökpınar Gölü'nü yapılaşmaya açan durdurma planı hakkında Sivas İdare Mahkemesi tarafından durdurma kararı verildi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, kararın telafisi olmayan zarar verilme aşamasında nefes niteliğinde olduğunu söyledi. 

Sivas İdare Mahkemesi, Sivas'ın Gürün ilçesinde bulunan su altındaki birbirinden güzel flora ve faunasıyla doğal bir akvaryum niteliğinde olan Gökpınar Gölü'nü yapılaşmaya açan planı durdurma kararı verdi. 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi planı yargıya taşımıştı. Sivas Gökpınar Gölü'nde Sivas İl Genel Meclisi'nin 09 Ekim 2020 tarih ve 133 sayılı kararı ile onanan Gürün Gökpınar Gölü 2'nci Etap 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nın yürütmesi "telafisi mümkün olmayan zarara yol açacağı" gerekçesiyle Sivas İdare Mahkemesi tarafından durduruldu.

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan "Gökpınar Gölü Havzası doğal güzelliği, tarihi ve arkeolojik değerleri açısından ender rastlanan coğrafi yapısıyla biriciktir. Bu karar doğal güzelliğe ile alüvyon birikimi ile beraber aynı zamanda doğal kaynaklar üzerinden oluşmuş özel bir gölde, telafisi mümkün olmayan zarar verilme aşamasında hepimize nefes olmuştur. Gökpınar Gölü'nü Koruma Platformu ve Gürünlü aydınların bu kararın verilmesinin arkasında yatan özverili mücadelesi takdire şayandır" ifadelerini kullandı.