8 Ekim 2024 Salı

Görme engelli Av. Çağlar, yaşadığı zorlukları anlattı

Görme engelli Avukat Berrak Çağlar, yaşadığı zorlukları aktardı. Avukatların yaptığı işin önemine dikkat çeken Çağlar, "Müvekkilinizin hayatı size bağlı olabiliyor. Ama gözaltında ya da duruşmada yazılan tutanağı göremiyorsunuz çünkü görme engellilere göre bir sistem yok" dedi. 

Türkiye'de engelliler eğitimden istihdama, mimari yapılanmadan alt yapıya çok sayıda sorunla karşı karşıya. İktidar ise yıllardır tüm çağrılara kulağını tıkadı ve herhangi bir girişimde bulunmadı. 

Görme engelli Avukat Berrak Çağlar, yaşadığı zorlukları Twitter'da yayın yapan Kent Hikayeleri'ne anlattı.  Mesleğini Deniz Gezmiş'in avukatı Halit Çelenk'i örnek alarak başladığını ve bu doğrultuda hareket ettiğini belirten Çağlar, Türkiye'de avukatlık başlı başına bir mesele iken görmeyen bir avukatın yaşadığı zorlukların katlanarak arttığını söyledi. 

Çağlar, şöyle açıkladı: "Mahkemede, önünüzde bir ekran oluyor ve yazılan tutanağı takip edebiliyorsunuz. Gören bir avukat tutanağı okurken eksik ya da yanlış yazılanları değiştirebilir. Ama ben tutanağı göremiyorum çünkü sesli erişim yok, kabartma yazı yok. Yaptığımız iş normal değil, müvekkilinizin hayatı size bağlı. Bir ceza davası ise tutanağa yanlış geçen tanık beyanı ya da sanık olarak yargılanan kişinin tutanağa yanlış geçmesi aleyhe dönebilir. Müvekkilinizin hayatı size bağlı."

Görme engelli olarak bağımsızlığın önemli olduğunu ve ona göre hareket ettiğini kaydeden Çağlar, ancak gözaltı takibi sırasında eğer yanında stajyer olmadan Emniyet'e giderse polisin yazdığı tutanağı okuyamadığını vurguladı. 

Çağlar, "Adliyeler de oradaki baro odaları da sıkıntılı. Arkadaşlar baro odalarındaki bilgisayardan çalışabiliyor ama görmeyen asla çalışamıyor çünkü görmeyenlerin kullanacağı bir program yok. Adliye binalarında mahkeme salonlarına erişim sorunlu. Örneğin Anadolu Adliyesi'ndeki karışıklığı bırakın, merdiven yok. Normal bir avukatın duruşma salonunu bulması bile inanılmaz zor, merdivenler arası geçiş yok. Çağlayan adliyesi alışveriş merkezi binasından farksız. Kılavuz yani sizin bildiğiniz sarı çizgilerin yapılması eksik, hatalı. Mahkeme salonlarının yerleri karışık" diye konuştu. 

UYAP sisteminin sorunlu olduğuna dikkat çeken Çağlar, şu ifadeleri kullandı: "Dolayısıyla çok zor, meşakkatli. Ama dramatize etmeye gerek yok. Engellilikten kaynaklı zorluk yaşadık evet ama halkın diğer kesimleri de devasa adaletsizlikler yaşadı."