1 Ekim 2024 Salı

Gözaltına alınan 25 kişi bugün savcılığa çıkarılacak

İmralı tecridine karşı Gemlik yürüyüşünü gerçekleştirmek için Kadıköy'de yapılan eylemde gözaltına alınan 70 kişiden 45'i serbest bırakıldı. ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş'ın da aralarında bulunduğu 25 kişi ise bugün savcılığa çıkarılacak.

Gemlik yürüyüşüne katılmak için Kadıköy'de yapılan eylemde gözaltına alınan 45 kişi serbest bırakıldı. Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan 25 kişi ise bugün savcılığa çıkarılacak.

İşkenceli gözaltı saldırısının ardından saatlerce kelepçeli olarak araç içinde bekletilenlerin su ihtiyaçları karşılanmadı, avukatlarıyla görüştürülmedi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği, gözaltındaki 52 kişi ile görüşmek ve ifade işlemlerine katılmak için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne geldiklerini fakat içeri alınmadıklarını duyurdu. Avukatlara yasadışı bir şekilde kısıtlama getirmeye çalışan polis sadece 7 avukatın içeri alınacağı dayatmasında bulundu. Bu duruma tepki gösteren avukatlar saatlerce emniyet müdürlüğü önünde bekledi.

BARO VE AVUKAT HAKLARI MERKEZİ SESSİZ KALDI
İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ve Avukat Hakları Merkezi ile görüştüklerini duyuran avukatlar savunma hakkı engellemesi karşısında baronun sessiz kalmasına tepki gösterdi. Gözaltındaki müvekkilleriyle görüştürülmeyen avukatlar, Avukat Hakları Merkezi Başkanı'nı aradıklarını ve telefonlarına yanıt vermediği bilgisini paylaştı.

AVUKATLARIN İFADELER İŞLEMLERİNE KATILMASI ENGELLENDİ
Gözaltına alınanlara avukatları olmadan ifade vermeleri dayatılırken, Ezilenlerin Hukuk Bürosu sosyal medya hesabından, "Müvekkillerimizden hiçbirinin ifadesine katılamadık, gözaltına alınanlardan birçoğu işkence gördü ve avukatsız ifade vermeyi reddetti. 25 kişi mevcutlu olarak bugün öğleden sonra Çağlayan Adliyesinde savcılığa çıkarılacaklar" bilgisi paylaşıldı.

25 KİŞİ YARIN SAVCILIĞA ÇIKARILACAK
Avukatlar halen İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan ve yarın savcılığa çıkarılacaklar müvekkillerinin şunları olduğunu duyurdu: ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, ESP İstanbul İl Başkanı Hatice Deniz Aktaş, HDK GYK üyesi Sedat Şenoğlu, Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk, HDP İl Eşbaşkanı Erhat Encü, HDP İl yöneticisi Pınar Türk, HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay, SYKP İstanbul İl Eşbaşkanı Roni Gören, Alınteri Temsilcisi Mürüvet Küçük, Ezgi Gürbüz, Eylem Çelik, Ünal Yusufoğlu, Rıdvan Karataş, Adem Gözüngü, Elif Bulut, Erhan Bayrak, Yaşar Gül, Çiğdem Kılıçgün Uçar, Nevzat Yeziz, Reşat Ayata, Ali İpekli, Mehmet Masyan, Halis Bingöl, Ali Emre Ecer, İsmail Temel.

Gözaltı saldırısında alınanların hepsine işkence yapılırken, Mehmet Masyan ve SYKP İstanbul İl Eşbaşkanı Roni Gören'in yaralandığı öğrenildi. Gören'in çenesinin yarıldığı ve dikiş atıldığı bilgisine ulaşıldı.