2 Ekim 2024 Çarşamba

'Güçlü bir komutandı, her zaman savaşçılarıyla birlikteydi'

Şehit Alişer Deniz Tugayı komutanlarından Raman Efrîn, kanser nedeniyle ölümsüzleşen Welat Yıldız'ı (Serfiraz Nîdal) anlattı. "Kendini arka cephede tutmazdı" diyen Efrîn şöyle konuştu: "Güçlü bir komutandı. Her zaman savaşçılarıyla birlikteydi. Bu cephe Serfiraz yoldaş gibi şehitlerimizin emekleriyle yaratıldı, cephemizi bırakmayacağız."

Şehit Alişer Deniz Tugayı Komutanlığı'nda yer alan Raman Efrîn, 8 Nisan'da kanser hastalığı nedeniyle ölümsüzleşen komutanları Welat Yıldız'a (Serfiraz Nîdal) ilişkin tanıklıklarından kesitler aktardı.

Welat Yıldız'ın Til Temir cephesinde işgal karşıtı direnişin önde duran komutanlarından biri olduğuna işaret eden Raman Efrîn, hem cephe hattındaki günlerden hem de Yıldız'ın hastalığının baş gösterdiği döneme ilişkin tanıklıklarını ETHA'ya anlattı.

Tugay güçlerinin Til Temir hattında en ön cephede yer aldığını belirten Raman Efrîn, "2019'dan beri Şehit Alişer Deniz Tugay savaşçıları olarak bu cephede direniyoruz. Cephenin ne ihtiyacı varsa, bizden ne istenirse yapıyoruz" dedi.

'BU CEPHE ŞEHİT SERFİRAZ'IN EMEKLERİYLE YARATILDI'
Yıldız'ın şehadet haberi geldiğinde yaşadıklarını tarif eden Raman Efrîn şunları söyledi: "Yoldaşlar şehit düştüğünün haberini verdiler. Gerçekten o gün, bize çok fazla ağır geldi. Ne iş yapacağımızı bilemedik. Yoldaşlar, şehidimizin yolundan yürümemiz gerektiğini söyledi. Cephemizi bırakmayacağız. Çünkü bu cephe şehitlerin kanıyla, şehit Serfiraz gibi şehitlerimizin emekleriyle yaratıldı. Sahip çıkmalıyız. Başlıca yolumuz şehitlerimizin yoludur. Bu yoldan devam etmeliyiz."

'CEPHEYE GELDİĞİ İLK GÜN…'
Yıldız ile 2020 yılında cephe hattında tanıştığını belirten Raman Efrîn, "Tugaya geldiği ilk gündü. Akşamdan önceydi. Yoldaşlar haber verdiler, 'bir arkadaş sizin tarafınıza geliyor. Ona cepheyi tanıtın' dediler. Tugaya geldiği gibi doğrudan cepheye geldi. Bir gün önce eylem gerçekleştirmiştik. Heval Serfiraz geldi, yanımızda durdu. Eylemin nasıl geçtiğini sordu. Yanımızda olmamasına rağmen eylemden kendi adına tecrübe çıkarmaya çalışıyordu. Eylemin hangi aşamada başarılı geçtiğini, hangi aşamada yanlışlık çıktığını bilmeliydi. Her zaman güçlü bir komutandı. Her zaman savaşçılarıyla birlikte, iç içeydi."

Cephe hattında işgal güçlerinin saldırılarının devam ettiğini dile getiren Raman Efrîn, "Erdoğan vahşi bir düşman. Her gün başımıza bombalar yağdırıyor, tank ve obüsleriyle bizi vuruyor" dedi.

'YOLDAŞLAR ORADA, NASIL OLURSA OLSUN GEÇELİM'
Tugay komutanları olan Welat Yıldız'ın çoğunlukla ön cephede yer aldığını dile getiren Raman Efrîn şöyle devam etti: "Şehid Serfiraz hiçbir zaman kendisini arkada tutmazdı. Hatta bir seferinde gece saatlerinde obüsler bizim köyü vurdular. Serfiraz yoldaş o sıra geri cephedeydi. Obüs atışlarının yapıldığını öğrenince, tereddütsüz biçimde bana 'cepheye gideceğiz' dedi. Ben ise ona 'obüs ve tank atıyorlar, şu an gidemeyiz' dedim. Bana 'yoldaş, yoldaşlarımız orada gitmeliyiz, nasıl olursa olsun geçelim' dedi. Biraz bekledik. Sonrasında gerçekten de oraya gittik. Obüs saldırına maruz kalan yoldaşların yanına gittiği zaman çok moralli, çok heyecanlıydı. Tepeye geçti. Yoldaşlara baktı. Bütün yoldaşların durumlarını sordu. Birkaç saat yanlarında kaldık. Ardından bize 'siz geri cepheye gidin, orada kimse kalmadı, ben arkadaşların yanında kalayım' dedi. Biz o gün döndük. O kaldı. Sabah durum netleştikten sonra çıktı, yanımıza geldi. Hiçbir zaman kendini geride tutmazdı. Çünkü birinci dereceden komutanımız oydu. Her zaman savaşçıların arasına giderdi."

'SAVAŞÇILARIN EĞİTİMİ İÇİN SÜREKLİ EMEK HARCADI'
Raman Efrîn, Yıldız'ın tugay savaşçılarının eğitimleriyle ilgilendiğini ve bunun için sürekli emek harcadığını kaydetti. Yıldız'ın savaşçılarla sıkça tartışmalar yaptığını dile getiren Raman Efrîn, "Tartışmaları çoğunlukla parti, örgüt üzerineydi. Partinin kuruluş yıldönümünde üç gün boyunca takım takım partiye dair eğitim verdi. Birçok arkadaş bize katılırdı. Serfiraz yoldaşın yönelimi partiyi tanıtmak, yeni gelenlere eğitim vermek biçimindeydi" şeklinde konuştu.

'SANKİ HASTALIĞINI TAHMİN EDİYORDU, AMA YANSITMIYORDU'
Welat Yıldız'ın sağlık sorunlarının ortaya çıktığı dönemde yaptıkları konuşmaları aktaran Raman Efrîn, o günlerde yaşadıkları bir konuşmayı paylaştı: "Bir seferinde canının acıdığını söyledi. Ben de hastaneye gitmesini istedim, 'yok yoldaş gitmeyeceğim' dedi, 'ben gideyim, ilaç getireyim dedim. 'hastalığım dışarıda değil, içeride' dedi. Sanki hastalığını tahmin ediyordu, ama içinde tutuyordu, dışarı yansıtmıyordu. Kimseye anlatmadı. Durumu kötüleşmeye başladığı son dönemde kahrolduk. Yoldaşlar, hastalığın açığa çıkmaya başladığını, durumunun iyi olmadığını söylüyorlardı."

'BİR GECE TELEFON ETTİ, 'GELİP, BENİ ALIN' DEDİ'
Welat Yıldız'ın tedavi sürecinin başladığı dönemde yaşadıklarını da aktaran Raman Efrîn şöyle devam etti: "Hastaneye dahi yoldaşlar gönderdi. Arkadaşlar yoldaşın durumu kötü dediğinde inanamadık. Son dönemlerde durumunu sorduğumuzda iyi olduğunu söylüyordu. O her zaman tugaya, askeri kuvvetin içine geri dönmek istiyordu. Gelip cephesindeki yerini almak istiyordu. Hatta bir gece hastaneden telefon etti. Geri dönmek istediğini söyledi, 'gelip, beni alın' dedi. Gerçekten o gün bizim için çok ağırdı."

'TUGAY SAVAŞÇILARI OLARAK O'NUN YOLUNDA OLACAĞIZ'
Tugay savaşçılarının Welat Yıldız'ın mücadelesini sürdürmeye söz verdiklerini dile getiren Raman Efrîn konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Biz Şehit Alişer Deniz Tugayı savaşçıları olarak, Serfiraz yoldaşın ve tüm devrim şehitlerinin yolunda olacağız. Devrimimizi bırakmıyoruz. Son ana kadar direneceğiz. Ezilen halkları özgürleştireceğiz. Partimiz MLKP, bizden ne isterse yapacağız."