29 Eylül 2024 Pazar

Gülüm'den Bakanlığa: Jiyan Tosun ve akrabalarının can güvenliğini sağlayın

Adalet Bakanlığı Bütçe görüşmelerinde söz alan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Bakanlığın "temel hak ve hürriyeti güçlendirdik" sözlerine tepki gösterdi. Türkiye yaşam hakkı başta olmak üzere hiçbir hakkın artık söz konusu olmadığının altını çizen Gülüm, avukat Jiyan Tosun'un faşistler tarafında hedef alınmasına tepki gösterdi. Gülüm, Tosun ve akrabalarının derhal can güvenliğinin sağlanmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm Adalet Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda konuştu. Bakanlığın "Temel hak ve hürriyetleri güçlendirdik" dediğini ancak Türkiye'de yaşama hakkı başta olmak üzere temel hak ve hürriyetlerin yok sayıldığını söyledi.

LGBTİ+'lar, kadınlar, tutsak yakınları, avukatlar, tutsaklar ve basına yönelik saldırılar başta olmak üzere birçok hak ihlalini sıraladı.

Gülüm, "Çocukların panzerler tarafından öldürüldüğü, öldürenlerin cezasızlıkla ödüllendirildiği bir ülkede yaşıyoruz. Kadınların katledildiği, yine benzer, erkeklerin korunduğu bir ülkede yaşıyoruz. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri, ifade özgürlüğü, örgütlenme hakkından bahsediliyor; tümüyle sadece adının kaldığı, kendisinin olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. 'Kişisel verilerin korunması
anayasal hak haline geldi' diyorsunuz ama sadece iktidar ve yandaşlarının suçlarını örtbas etmek için kullanılan bir anayasal hak haline gelmiş durumda. 'İdari kararlarla yurt dışı çıkış yasağı verilemez, artık yasayla verilmek durumunda' diyorsunuz; bırakın vatandaşı, milletvekillerine dahi idari kararla yurt dışı çıkış yasağı alındığı bir ülkede yaşamak zorunda bırakılıyoruz" ifadelerini kullandı.

İstiklal Caddesinde yaşanan bombalı saldırının ardından Zafer Partili Adem Taşkaya tarafından saldırıyı gerçekleştirdiği iddiasıyla hedef gösterilen kayıp yakını avukat Jiyan Tosun'un faşistler tarafından ölüm tehdidi aldığını hatırlattı. Gülüm, şöyle devam etti: "Jiyan o sırada müvekkilleri için Küçükçekmece karakolunda görevini yapıyordu. Devletin bilgisi dahilinde olan telefon numarası ve adres bilgileri hızla yaygınlaştırılarak hedef haline getirildi. Sosyal medya ve iletişim kanallarıyla sayısız tehdit ve ölüm tehditleri alıyor, halen de almaya devam ediyor. Sadece kendisi değil, tüm akrabaları, çocuklar dahil ölümle tehdit ediliyor, hiçbirinin can güvenliği yok. Suç duyurularına rağmen halen etkin bir soruşturma yapılmış değil. Jiyan ve akrabaları için bir can güvenliği mekanizması acil olarak sağlansın."