4 Ekim 2024 Cuma

Günay: Cezaevleri 'ölüm evleri'ne dönüştü

HDP Sözcüsü Günay, hasta tutsakların durumuna dikkat çekti. Günay, hapishanelerin ölüm evlerine dönüştüğünü kaydetti ve başta Aysel Tuğluk olmak üzere hasta tutsakların derhal tahliyesini istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, gündemdeki gelişmelere dair partisinin Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

"Bir ülkenin cezaevleri o ülkenin demokrasisinin aynasıdır" sözleriyle konuşmasına başlayan Günay, son 48 saat içinde 3 hasta tutsağın yaşamını yitirmesine değindi. Günay, "Maalesef Türkiye cezaevleri ölüm evine döndü. Sadece son bir haftada cezaevinde iki hasta tutuklu hayatını kaybetti. Halil Güneş Diyarbakır Cezaevi'nden, Abdülrezzak Suyur ise Şakran Cezaevi'nde hayatını kaybetti ve ailelerine tabutları teslim edildi. Her iki hasta mahpusun tedavileri ve sağlık hakları engellendi ve adeta ölüme terk edildiler. Halil Güneş 29 yıldır cezaevindeydi, tek başına ölüme terk edildi. Kemik kanseri tedavisi görüyordu, Ulucanlar başta olmak üzere birçok cezaevinde kaldı ama bu iktidarın Adalet Bakanlığı'nın kendisine reva olarak gördüğü ölüm zulüm işkence oldu" dedi.

Kandıra Hapishanesi'nde katledilen Garibe Gezer'e çeken Günay, "Mektuplarla sesini duyurmaya çalıştı ama Adalet Bakanlığı kör-sağır-dilsizi oynadı. İntihar süsü verilerek bir cinayetini altına imzasını attı. Adli Tıp Kurumu (ATK) Kürtler söz konusu olduğunda cinayet raporları düzenliyor. Söz konusu kurum mafya çete olunca tahliyelerinin önünü açan raporlar düzenleyen bir kurum haline geldi. Kürtler ve muhalifler söz konusu olduğunda düşman hukuku izlediğinin en somut göstergesidir. Bunlar bizler açısından kabul edilmez. Düşman hukukundan bir an önce vazgeçin. Adalet Bakanlığı'na bir kez daha seslenmek istiyorum. Cezaevlerinin ölüm evlerine dönüştüğü bu uygulamalardan ve düşman hukukundan vazgeçin. Başta Aysel Tuğluk olmak üzere bütün hasta tutukluları tahliye edin" diye belirtti.