1 Ekim 2024 Salı

Günay: Deniz Poyraz'ı katledenler bize saldıranlardır

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Sözcüsü Günay, savaş ve tecrit politikalarıyla iktidarın ayakta kaldığını ve bu nedenle partisine saldırdığını kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Günay, Gemlik Yürüyüşü'ne polis saldırısı ve işkenceli gözaltılar ile Kürt basınına yönelik tutuklama terörüne dikkat çekti. 

Gözaltına alınan 22 kişiden 16 gazetecinin tutuklandığını hatırlatan Günay, "Kürt basını dün faili meçhullere karşı susmadı, bugün de susmayacak" dedi. Özgür basın çalışanlarının her zaman yanında olacaklarını dile getiren Günay, "Çünkü, özgür basın geleneğinden gelen gazeteciler bu ülkede hakikatin sesini yazmaya devam edecekler" ifadelerini kullandı. 

Halkın gündeminde açlık ve yoksulluk iktidarın gündeminde ise savaş olduğunu kaydeden Günay, iktidarın sömürü çarkını savaş üzerine kurduğunu söyledi. İktidarın halklar, inançlar, doğa, emekçiler, kadınlar ve gençlerle savaş halinde olduğunun altını çizen Günay, iktidarın tecrit politikasıyla da her gün suç işlediğini belirtti. 

Varlığını savaş ve tecrit politikalarında gören iktidarın Gemlik Yürüyüşü'ne karşı harekete geçtiğini söyleyen Günay, "Vekillerimize, bileşenimiz olan dava arkadaşlarımıza, halka hakaret, göz göre göre işkence yapıldı. Tüm olan bitenler, tam da itiraz ettiğimiz ve göstermek istediğimiz şeyin ispatı oldu. Saldırılar herkesin, hepimizin ağır tecrit altında olduğunun göstergesidir. HDK Eşsözcümüz, ESP Eş Genel Başkanı, HDP İstanbul İl Eşbaşkanlarımız, SYKP MYK Üyeleri ve İstanbul İl Eşbaşkanı, Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı, SODAP, DBP temsilcileri ve onlarca yoldaşımız dava arkadaşımız gözaltına alındı. 2 arkadaşımız tutuklandı. Bütün bunları şiddetle kınıyoruz" dedi. 

Vekillere yapılan her saldırının aynı zamanda Meclis iradesine yönelik bir saldırı olduğunu vurgulayan Günay, "Saldırganlar iktidarın düşman dilinden cesaret alıyor; biz onlarca ağır bedeller ödüyoruz" dedi. 

HDP İzmir İl Örgütü'ne 17 Haziran'da ırkçı faşist saldırı düzenleyen tetikçi Onur Gencer tarafından katledilen Deniz Poyraz cinayetinin sorumlularının HDP'lileri hedef gösterenler olduğunun altını çizen Günay, "Bu politika partimizi hedef haline getirme stratejisinin bir parçasıdır. Bakın yarın 17 Haziran, İzmir İl binamıza saldırarak Deniz Poyraz yoldaşımızın katledildiği tarihin yıl dönümü. Bu cinayetin sorumluları bizi katillere hedef gösterenlerdir. O yüzden katilleri aklıyorlar, arkasındaki güçleri koruyorlar çünkü suç ortağıdırlar. İktidar partisiyle birlikte vekillerimizi özellikle kadın vekillerimizi hedef gösterenler bu suçların ortağıdır" dedi.

3 Temmuz'da Ankara'da Arena Stadyumuna çağrı yapan Günay, şöyle devam etti: "Mücadelemizi birleştirelim. Kadın özgürlük mücadelesinde buluşalım. Gençlerin geleceğini karartamazsınız diyelim. Rant politikaları için yaşam alanlarımızı talan edemezsiniz diyelim. Savaş ve şiddet politikaları sonucunda zorla yerinden göç ettirmelere karşı mücadelemizi büyütelim. İşçi, emekçi direnişçileri ile birlikte olduğumuzu bir kez daha gösterelim. Üçüncü bir yol mümkün diyerek demokrasi ittifakında buluşalım."