29 Eylül 2024 Pazar

Günay: HDP'nin temel eleştirisi tekçi politikalara yöneliktir

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın meclis grup toplantısında yaptığı konuşma nedeniyle hedef gösterilmesini eleştiren HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP'nin cumhuriyetin demokratikleştirilmesini hedeflediğini ve asıl eleştirilerinin tekçi, dışlayıcı, ötekileştirici politikalara dönük olduğunu vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın meclis grup toplantısında yaptığı konuşma nedeniyle hedef gösterilmesine ilişkin bir açıklama yayınladı.

"Eş Genel Başkanımız Sayın Pervin Buldan, bu haftaki meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, cumhuriyetin kuruluş sürecindeki âdemi merkeziyetçilik, çoğulculuk ve demokrasi fikriyatının terk edilerek, devreye sokulan; kimlikleri ve inançları dışlayıcı ret ve inkâr politikalarının tarihsel süreç içerisinde yol açtığı toplumsal yaralara ve krizlere dikkat çekmiştir" ifadelerini kullanan Günay, Buldan'ın cumhuriyetin demokratikleşmesinin önündeki en önemli engellerden birinin Kürt sorunu olduğu gerçeğini vurguladığını kaydetti.

Buldan'ın yaşanan krizlerden çıkış yolu olarak cumhuriyetin demokrasiyle buluşturulması gerektiğini ifade ettiğini ve acil demokrasi, acil adalet çağrısı yaptığını kaydeden Günay, "Demokratik cumhuriyetin inşası HDP'nin temel hedef ve stratejisidir. Varlık gerekçesidir" ifadelerini kullandı.

HDP'nin cumhuriyetin demokratikleştirilmesi için büyük mücadeleler yürüttüğünün altını çizen Günay, HDP'nin temel eleştirisinin dışlayıcı, ötekileştirici, tekleştirici politikalara dönük olduğunu belirtti. Buldan'ın konuşmasında "Cumhuriyet yıkım projesidir" gibi bir ifadenin asla geçmediğini dile getiren Günay, bir takım çevrelerin sosyal medya üzerinden maksatlı, kötü niyetli bir saldırı kampanyası yürüttüğünü dile getirdi.

"Bu çevrelerin amacını ve niyetini gayet iyi biliyoruz. Cumhuriyetin demokratikleşmesinden, HDP'nin demokratik cumhuriyet çağrısından, çoğulculuktan, toplumsal barıştan ve eşit yurttaşlıktan rahatsızlık duyan, korkan, tekçiliği dayatan ve bunu savunanlardır" ifadelerini kullanan Günay, siyasi muhalefetin bir kanadının da bu kampanyaya eşlik ederek Pervin Buldan'ı ve HDP'yi hedef almasının iyi niyetli, samimi bir yaklaşım olmadığına işaret etti.

Günay, şöyle devam etti: "Demokratik kamuoyu da bilmelidir ki, HDP, cumhuriyetin demokrasiyle, adaletle ve barışla güçlendirilmesi gerektiği fikriyatını ısrarla ve kararlılıkla savunmaya ve bunun için mücadelesini sürdürmeye devam edecektir."