3 Ekim 2024 Perşembe

Günay: Yayılmacı politikalardan ve savaştan vazgeçin

HDP Sözcüsü Ebru Günay, haftalık basın toplantısında Ukrayna'da patlak veren savaşa ilişkin değerlendirmede bulundu. Günay, Ukrayna'da yaşananların NATO ve Rusya arasında hegemonya savaşı olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, haftalık basın toplantısında Ukrayna'da yaşananlara değindi, "Ukrayna'da yaşanan gelişmeler NATO ve Rusya arasındaki hegemonya savaşıdır" dedi.

Bu savaşın halklara ölüm ve yıkım getirdiğini söyleyen Günay, NATO ve Rusya'nın askeri yayılmacı politikalarının dünya barışını tehdit ettiğini belirterek, "Acilen ateşkes sağlanmalı" çağrısında bulundu.

'HALKIN KENDİ KADERİNİ TAYİN HAKKI TANINMALI'
Bağımsızlık ilan edilen bölgelerde halkın iradesinin esas alınması gerektiğini vurgulayan Günay, "Kendi geleceklerini tayin hakkı halklara bırakılmalıdır" ifadesini kullandı.

'AKP SAVAŞLARI KIŞKIRTARAK POZİSYON ALIYOR'
AKP iktidarının siyasetini savaş üzerine kurduğuna, dış politikada da savaşları kışkırtan bir pozisyon aldığına dikkat çeken Günay, "Bizler bir kez daha savaşın toplumlar için yarattığı yıkımı, yurtsuzlaşmayı ve ölümü hatırlatarak savaştan yana değil halkların iradesinden yana, barıştan yana tavrını koyarak barışçıl bir rol oynaması gerektiğini iktidara hatırlatıyoruz" çağrısında bulundu.

'KÜLFET ÖDEME SIRASI AKP İKTİDARINDA'
Ekonomik krizin derinleştiğini, halkın açlık ve yoksullukla yüz yüze bırakıldığını belirten Günay, Erdoğan'ın "külfet ortak şekilde çekilmeli" açıklamasını hatırlatarak şunları söyledi: "Bakın Türkiye halkları yıllardır AKP'nin yarattığı külfeti tek başına ödemeye devam ediyor. Külfet ödeme sırası AKP iktidarındadır ve halkımız elbette bu külfetin faturasını iktidara çıkaracaktır. Bugün halkımız için gelecek hayalleri kurmak, geleceğe umutla bakmak her geçen gün zorlaşıyor, çünkü yoksulluk derinleşiyor."

'ZAMLAR GERİ ÇEKİLMELİ'
Elektriğe yapılan zam ve kademeli fiyatlandırmaya değinen Günay, 150 kwh olan alt sınırın 210 kwh çıkarılmasının indirim anlamına gelmediğini söyledi, "Bu limitte bile en az yüzde 50 zam var. Türkiye halkları zamlardan indirim istemiyor, zamların tümüyle geri çekilmesini ve belirli seviyelerdeki tüketim limitinin ücretsiz hale getirilmesini istiyor" dedi.

Halkın haklı ve meşru taleplerini desteklediklerini açıklayan HDP Sözcüsü Günay, iktidarın tek derdinin yandaş firmaları ve kendisini korumak olduğunu, tüm kaynakları yandaşlarına aktardığını söyledi.

İktidarın derdinin halk olmadığını, halkı kandırmaya çalışan zamları devam ettirdiğini belirten Günay, "Ağır ekonomik kriz yoksullaştırmaya devam ediyor ama iktidar hala savaş politikalarında ısrar ediyor. Türkiye'nin bütün kaynakları neredeyse savaşa gidiyor. Savaşın Türkiye toplumu açısından yıkım, felaket ve geleceksizlik olduğunu belirterek savaştan çekilmesini istiyoruz. Sağa sola tehditler savurmaktansa, hegemonik savaşlarda tutum almaktansa yanı başınızdaki yoksulluğu görerek Türkiye halklarının sorunlarını çözmeye çalışmanız bu ülkenin geleceği için atacağınız en hayırlı adımlardır" diye konuştu.

'SAVAŞ POLİTİKALARI İMRALI TECRİDİYLE İLİŞKİLİ'
İmralı tecridine de değinen Günay, savaş politikalarının doğrudan İmralı tecrit politikalarıyla ilişkili olduğunu söyledi. Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının İmralı'ya ilişkin 2021 yılı tespit raporunu da değinen Günay şu bilgileri paylaştı: "İmralı adasıyla en son 25 Mart 2021 birkaç dakikalık telefon görüşmesi gerçekleştirilerek haber alındı. O bile yapılırken hukuk sistemi ayaklar altına alındı, hukuk çiğnendi. 2021 yılı boyunca ailesi tarafından 71 kez görüşme talebinde bulunulmuş ve 71 görüşme başvurusu da reddedilmiştir. Avukat 202 avukat görüş talebinde bulunmuş ve bu 202 başvuru da maalesef reddedilmiştir. Yasak ve cezalar üretilerek son 10 yılın en ağır tecrit koşulları son bir yıl içinde yaşanmış ve yaşanmaya devam ediyor."

Günay, Öcalan'la doğrudan temas sağlanarak görüşlerinin kamuoyuna yansıtılması, tecrit politikalarından vazgeçilmesinin demokrasisi ve Ortadoğu barışı açısından olmazsa olmaz olduğuna işaret etti.

'İŞÇİNİN, YOKSULUN YANINDA MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
HDP'nin her alanda halkla, işçi ve emekçilerle omuz omuza mücadele ettiğini ve etmeye devam edeceğini vurgulayan Günay, kadına yönelik her türlü şiddetin, cinayetlerin engellenmesi ve ayrımcılığın sona ermesi için birlikte değiştirileceklerini söyledi.

"Şimdi kadın zamanı" diyerek alanlarda kadın mücadelesini, demokrasi ve halk düşmanlığını engellemek için barışın sesini yükseltmeye devam ettiklerini kaydeden Günay, "Bundan asla vazgeçmeyeceğiz" diye ekledi.

Örgütledikleri il ve ilçe kongrelerine halkın yoğun katılımını hatırlatan Günay, halkın gücüne dayandıklarını söyledi, "AKP ve MHP'nin tüm tehditlerine, yargı sopasına karşı haklarımız ile birlikte omuz omuza mücadele ederek, geri adım atmadan umutla ve cesaretle yürüyoruz ve mücadelemizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

'TEK GERÇEKÇİ YOL ÜÇÜNCÜ YOL'
Türkiye halkları bakımından tek gerçekçi yolun üçüncü yol olduğunu vurgulayan HDP Sözcüsü Ebru Günay, "Üçüncü yol inşacısı ve öncüsü olduğumuz demokrasi ittifakının büyütme zamanıdır. HDP bu ülkedeki 100 yıllık sorunların çözüm adresidir. 100 yıl önce bölge halklarını görmeden masa başında cetvellerle sınır çizen güçler, halkın direnişiyle boşa çıkan anlaşmalardan yeni planlar yapıyorlar. Hegemonya savaşları yeniden kızışıyor, bizler uluslararası krizler karşısında uluslararası dayanışma ağlarını güçlendirmek, güçlü enternasyonalist bağlar için çalışacağız. Dünyanın her yerindeki toplumsal ve siyasal demokratik direniş hareketleriyle savaş planlarına karşı barış gücünü ve barış sesini yükseltmeye devam edeceğiz. Küresel güçlerin hegemonya savaşlarına karşı tek egemenin halkların iradesi olduğunu söylemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.