5 Ekim 2024 Cumartesi

Gündoğdu Meydanı'nda 'iklim adaleti' eylemi

İzmir Gündoğdu Meydanı'nda bir araya gelen ekoloji örgütleri, 6 Kasım'a ilişkin yaptıkları açıklamada, krizin gerçek sorumlularının sermaye ve rant odaklı hareket eden devletler olduğunun altını çizdi. 

6 Kasım Küresel İklim İçin Adalet Günü'nde İzmir Gündoğdu Meydanı'nda bir araya gelen çevre örgütleri, mücadele çağrısı yaptı. "6 Kasım Cumartesi her yerde iklim adaleti. İklimi değil sistemi değiştir" yazılı pankartların açıldığı eylemde; devletlere iklim krizine karşı sorumluluklarını hatırlatan dövizler de taşındı. 

Okunan basın metninde, tüketimden beslenen kapitalist ekonomi politikasının ve insan türünün  sebep olduğu doğal olmayan bir iklim krizinin yaşandığı kaydedildi. Bu krizin etkilerinin  siyasi ve ekonomik eşitsizliklerle katlandığı gibi adaletsizliği de derinleştirdiğine dikkat çekilen açıklamada, siyasi otorilerin sermayenin kar odaklı tasarruflarının önünü açmak dışında işleve sahip olmadığı kaydedildi. 

"İklim krizinin sorumluları işte bunlar! Ulusal ve uluslararası düzeyde birbirleriyle ekonomik, politik ve ya askeri düzeyde rekabet eden şirketler ve onların hizmetinde olan devletler, söz konusu krizin gerçek sorumluları" denilen açıklamada, iklim adaleti için mücadelenin önemine dikkat çekildi. 

Açıklama, şöyle devam etti: "Mücadelemizi küresel düzeye taşımak bizim sorumluluğumuz. Her milletten, her ülkeden insanlar, fabrikalarda, iş yerlerinde, okullarda, hastanelerde, toplumun tüm alanlarında çalışanlar, işçiler, öğrenciler, çiftçiler, memurlar, beyaz yakalılar küresel bir anlayışla gezegenimiz için kenetlenmeliyiz. İklim adaleti için mücadele eden herkesi uluslararası dayanışmaya çağırıyoruz. Artık hepimiz biliyoruz! Bilmekten öte, yaşıyoruz. İklim adaleti için, doğa için, yaşam için eylemdeyiz! Birlikte yaşam için! Hadi büyütelim eylemimizi."