2 Ekim 2024 Çarşamba

Güven: Benim için önemli olan bu ülkeye barışın gelmesidir

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in "örgüt propagandası" iddiasıyla yargılandığı davanın 3'üncü duruşması Diyarbakır 9'uncu Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Güven, söylediği hiçbir sözde suç unsuru bulunmadığını kaydederek, kendisi için önemli olanın hapis cezası almak değil, ülkeye barışın gelmesi olduğunu vurguladı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında "örgüt propagandası" iddiasıyla açılan davanın 3'üncü duruşması Diyarbakır 9'uncu Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Güven, duruşmaya tutulduğu Elazığ Kadın Kapalı Hapishanesi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlanırken, avukatı Serdar Çelebi hazır bulundu.

Duruşmada, Güven'in Hakkari'de yaptığı konuşma gerekçesiyle "örgüt propagandası" iddiasıyla 5 yıl hapis cezası verilen dosyası ve Yargıtay tarafından bozulan bir başka dosyasının da, görülmekte olan davayla birleştirilmesine karar verildi.

'BENİM HEDEFİMDE BU ÇATIŞMANIN BİTMESİ VARDIR'
Savunma yapmak için söz alan Güven, 30 yıldır siyaset yaptığını belirterek, bu süreçte söylediği her sözün kendisine karşı bir suçlama olarak yöneltildiğini ifade etti. İddianamede konuşmalarda kullandığı "Kürdistan" ifadesi üzerinden suç isnat edildiğine dikkat çeken Güven, "Yakın tarihte Cumhurbaşkanının ve AKP'li yetkililerin konuşmalarına bakalım. Nasıl ki Kürdistan kelimesi Cumhurbaşkanı söylediğinde suç değilse, AKP'li yetkiler söylediğinde suç değilse, benim de söylemem suç değildir" ifadelerini kullandı.

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, tutsak Kürt siyasetçi Gülten Kışanak'ın Diyarbakır Hapishanesi'nde gördüğü işkencelere ilişkin "Ben bunları yaşasaydım dağa çıkardım" dediğini hatırlatan Güven, "Ben iki çocuk annesiyim, çocukların gençlerin ölmemesi için çalıştım. Ölen çocuklara ben de ağladım. Her annenin yüreği parçalandığı zaman benim de yüreğim parçalanır. Benim hedefimde bu çatışmanın bitmesi vardır" dedi.

'BU CEZALARIN BENİM İÇİN ÖNEMİ YOKTUR' 
KCK Ana Davası dosyasında 6 yıl 3 ay, yine yargılandığı 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nden 22 yıl 3 ay, Hakkari 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nden 5 yıl hapis cezasına çarptırıldığına dikkat çeken Güven, şöyle devam etti: "Bu cezaların benim için önemi yoktur. Benim için önemli olan bu ülkeye barışın gelmesidir. Benim mücadelem siyasi olarak bu ülkeye barışın gelmesine yöneliktir. Ben siyasi olarak açıklamalarda bulundum, açıklamalarımın hiç birisinde suç unsuru yoktur. Cebir ve şiddete yöneltici bir unsur yoktur. Zaten açıklamalarım sonunda da herhangi bir şiddet olayı olmamıştır. Kıyamet kopmamıştır. Sorun ceza almak değil, bu ülkedeki sorun çözülecekse Leyla Güven 40 yıl hapis yatabilir, bunun önemi yok. Önemli olan ülkeye barışın gelmesi ve çocukların ölmemesi, anaların feryat etmemesidir" şeklinde konuştu.

Güven'in avukatı Serdar Çelebi, mütalaadan sonra savunma yapacaklarını belirtirken, Cumhuriyet Savcısı mütalaasını hazırlamak üzere dosyanın bütün halinde kendisine tevdii edilmesini istedi.

Mahkeme, dosyanın mütalaasını hazırlaması için iddia makamına tevdiine karar vererek duruşmayı 6 Haziran'a erteledi.