7 Ekim 2024 Pazartesi

Hakkari'de polisin engellemelerine rağmen katliam protesto edildi

Hakkari Emek ve Demokrasi Güçleri, Konya'da Kürt ailenin ırkçı saldırıda katledilmenini  polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen protesto etti.

Konya'nın Meram ilçesinde Dedeoğlu ailesine yönelik gerçekleştirilen ve 7 kişinin hayatını kaybettiği ırkçı saldırıya tepkiler çığ gibi artarken bir tepki de Hakkari'den geldi. Katliama ilişkin Hakkari'de bulunan emek ve demokrasi güçleri polislerin tüm engellemelerine rağmen basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Açıklamayı dışarıda yapmak isteyen Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri polisler tarafından, Valilik tarafından uygulanan "eylem ve etkinlikleri yasağı" gerekçe gösterilerek engellendi. İHD Hakkari Şubesi'nin bulunduğu binanın önünde yapılan açıklamada "Em rê nadin nijadperestiyê / Faşizme geçit vermeyeceğiz" pankartları taşındı.

Taşınan pankartı almak isteyen çevik kuvvet polislerine tepki gösteren kitle tepki gösterdi.

ÖHD Eş Sözcüsü Av. Harika Günay Karataş, engellemelere rağmen açıklamasını okumaya devam etti. Karataş, "12 Mayıs 2021 tarihinde aynı Kürt aile, ağır şekilde saldırıya maruz bırakılmış ve sonrasında saldırganlar cezasızlık politikasıyla ödüllendirilip serbest bırakılmıştı. Herkes gördü, herkes şahit oldu! Biz Kürtler için Roboskiler hiçbir zaman bitmedi. Bazen rütbeli polisler ve askerler, bazen de sivil giyimli 'Türklük şuur ve bilinci, Anadolu ilim ve irfanı'na sahip olmasıyla övünen kişilerce katliamlar sürekli bir hale getirilmek istendi. Elbette ki, bu katliamların hiçbiri bir istisna veya münferit değildir. Bilakis Dersim'den, Zilan'dan, Çorum'dan, Gazi'den bizler katliam meraklısı bu vahşi yüzleri gayet iyi tanıyoruz. Bütün halkımızın bilmesini isteriz ki, Konya'da 7 yoksul Kürt köylüsü katledildi. Ve bunun temel nedeni de onların Kürt olmasıdır. Bu da yetmemiş olacak ki, her zaman olduğu gibi gerçekleri ters yüz etmek için pusuda bekleyen yandaş medya, bu vahşetin üstünü örtmeye çalışıyor" diye konuştu.

Karataş "Bu tür vahşi katliamları yapan barbarlar, ülkenin bekasına mı sahip çıktığını zannediyor? Konya'da oturan yoksul Kürt'ü öldürüp cansız bedenini evinin içinde ateşe verince mi bu ülkenin bölünmez bütünlüğü sağlanacak? Konya'da vuku bulan katliam, bizatihi Kürt halkının varlığına yapılmış ve son derece derin tarihsel geçmişi olan bir vakadır. Bu olayın üstünün örtülmesi, bir sonraki olası katliamlara davetiye çıkaracak ve saldırgan ırkçı güruhları yeni katliamlar konusunda heveslendirecektir. Hükümetin ve devlet kurumlarının bir an olsun unutmaması gereken husus budur. Tekrar bu barbar saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor, Kürt halkına ve katliama maruz kalmış ailenin geride kalan fertlerine baş sağlığı, metanet ve sabır diliyoruz" dedi.