1 Ekim 2024 Salı

'Halkın sesi olduğumuz için hedef alındık'

Diyarbakır'da yüzlerce kişi, 21 Kürt basın emekçisinin gözaltına alınmasına tepki göstererek, özgür basının baskılar karşısında diz çökmeyeceğini haykırdı.

Diyarbakır'da 21 Kürt gazeteciye dönük gözaltı saldırısına tepki gösteren yüzlerce kişi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl örgütünden Sanat Sokağı'ndaki Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) önüne "Özgür basın susturulamaz" sloganlarıyla yürüdü. Çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin katıldığı eylemde, gözaltına alınan gazetecilerin fotoğraflarının olduğu "Susturamayacaksınız" yazılı pankart açıldı.

Eylemde konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, özgür basının on yıllardır büyük bedeller ödeyerek halkın sesi olduğunu vurguladı. Ceylan, "Biz bu saldırıların karşısında durmaya devam edeceğiz. Her daim özgür basının yanında olacağız" ifadelerini kullandı.

UCA: ÖZGÜR BASIN DİZ ÇÖKMEDİ, ÇÖKMEYECEK
HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca da her gün Kürt halkına dönük baskı politikaları uygulandığına dikkat çekerek, gerçeğin sesine, Ape Musa'nın, Gurbetelli Ersöz'ün ardıllarına dönük gözaltılarla bu baskıların sürdüğünü ifade etti.

Uca, dosyada gizlilik kararı olduğunu hatırlatarak, 3 gündür gazetecilerin hücrelerde rehin tutulduğunu söyledi. Uca, "AKP-MHP faşist ittifakı içerde olduğu kadar dışarıda da saldırılarını sürdürüyor. Toplum içinde gideceği belli olan bu ittifak bu nedenle özgür basına, HDP'ye saldırıyor. Federe Kürdistan ve Kuzey Doğu Suriye'ye saldırılarını sürdürüyor. Özgür basının kalemini susturmaya çalıştılar. Bütün medyayı kendileri gibi düşündürmek istediler. Ama hakikati özgür basının doğru bir şekilde anlatmasından dolayı bu saldırılar yapıldı. 90'larda özgür basın nasıl diz çökmediyse bugün de bu faşizm karşısında diz çökmez" dedi.

MED-DER Eşbaşkanı Rıfat Ronî ise, özgür basının Kürt halkının özgürlüğünün dünyadaki penceresi olduğunu belirterek, gözaltındaki basın emekçilerinin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Özüm Vurgun, özgür basının bütün baskılar karşısında hiçbir zaman susmayacağını vurguladı. Gözaltı süresinin uzatılmasının direnişi kırmaya dönük olduğunu ifade eden Vurgun, bu saldırıyı kabul etmeyerek her türlü haksızlığa karşı durmaya devam edeceklerini dile getirdi.

MÜFTÜOĞLU: BİZ APE MUSA'NIN KIRILMAK İSTENEN KALEMİYİZ
DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, halkın sesi oldukları için hedef alındıklarını söyledi. Özgür basına dönük baskıların 30 yılı aşkın süredir devam ettiğini kaydeden Müftüoğlu, şöyle devam etti: "Bürolarımız bombalandı vazgeçmedik. O zaman da söyledik, şimdi de söylüyoruz, susmayacağız. Arkadaşlarımız katledildi, gözaltında kaybedildi susmadık, yılmadık, her gün daha fazla çalışmaya başladık. Biz gücümüzü Ape Musa'dan, Gurbetelli Ersöz'den, Hafız Akdemir'den, Nujiyan Erhan'dan, Cengiz Altun'dan alıyoruz. Biz Apê Musa'nın kırılmak istenen kalemiyiz. 30 yıldır yazmaya devam ediyoruz. Hiçbir operasyon da bizi susturamayacak."

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya ise, "Özgür basının bizim yürüttüğümüz mücadelede büyük emeği var. Onların yarattığı, açtığı yolla biz bu iktidarın bütün kadın düşmanı, Kürt düşmanı politikalarını görünür kılabiliyoruz" diyerek, gözaltındaki basın emekçilerinin yanında olduklarının altını çizdi.

Açıklama, "Özgür basın susturulamaz" sloganıyla son buldu.