3 Ekim 2024 Perşembe

Halkların Köprüsü: Mülteci ölümlerini durdurmak için ayağa kalkalım

Türk devletinin mülteci politikası ve Yunanistan sınırında donarak yaşamını yitiren mülteciler için İzmir Alsancak'ta basın açıklaması yapan Halkların Köprüsü Derneği, mültecilerin Avrupa Birliği sınırlarında barbarlıkla karşı karşıya kalmasına karşı, hayat, haysiyet ve özgürlük için ayağa kalkmaktan başka çareleri olmadığını vurguladı.

Halkların Köprüsü Derneği, İzmir Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda bulunan Yunanistan Konsolosluğu önünde açıklama yaptı. Yunanistan sınırında yaşamını yitiren mültecilerin hatırlatıldığı eylemde, Türk devletinin mülteci politikalarına ve Yunanistan'ın geri itme saldırısına tepki gösterildi.

Basın metnini okuyan Yusuf Ak, Yunanistan'ın mültecilere sığınma hakkı tanımadığını, geri itme saldırısında bulunduğu, gayriresmi olarak sınırdışı ettiğini kaydetti.

Ege denizi ve Meriç nehrini geçen onbinlerce insanın Yunanistan'dan Türkiye'ye geri gönderildiğini hatırlatan Ak, "Geri-göndermeler, işkence ve ölüm riski bulunduran yasadışı faaliyetlerdir. Meriç Nehri'nin bulunduğu bölgede, nehirden zorla Türkiye'ye geri gönderilmeden önce; gözaltında çok ağır bir şekilde darba uğrayan, aşağılanan, bütün kişisel eşyaları çalınan insanlar aynı zamanda gözaltı süreci boyunca aç susuz muameleye maruz kalmaktadırlar" ifadelerini kullandı.

Sınırı geçen ve ülkenin iç bölgelerine giden mültecilerin polis tarafından sokaklardan veya kamplardan kaçırıldığını ve Türkiye'ye geri gönderildiğini belirten Ak, "Bu şiddet eylemleri yerel haydutlar, Frontex Avrupa Sınırları ve Sahil Güvenliği Koruma Kurumu, Yunan kolluk kuvvetleri ve Yunan polisi tarafından örgütlenen diğer çeteler tarafından işlenmektedir" diye konuştu.

Yaşanan ölümlerin kaza olmadığını aksine AB sınır rejiminin Yunanistan devletiyle beraber işlediği katliamlar olduğunu vurguladı. Ak, "Sınırların güvenliğinin artılmasına yönelik siyasi söylemler ve devlet politikaları, göç edenler insanları kriminalize etmekte, onları insanlıktan çıkartmakta, yaşanan istismarlara, hak ihlallerine ve can kayıplarına karşı bizleri kayıtsız bırakmaya çalışmaktadır" diye kaydetti.

Ak, mültecilerin Avrupa Birliği sınırlarında barbarlıkla karşı karşıya kalmasına karşı, hayat, haysiyet ve özgürlük için ayağa kalkmaktan başka çareleri olmadığını vurguladı.