23 Eylül 2024 Pazartesi

Hanau katliamında yaşamını yitirenler anıldı

Almanya'nın Hessen eyaletine bağlı Hanau kentinde iki yıl önce 9 göçmenin faşist bir saldırı sonucu katledilmesi Almanya ve İsviçre'de protesto edildi. Katliamda yaşamını yitirenlerin anıldığı eylemlerde, antifaşist mücadele ve örgütlenmenin önemine vurgu yapıldı.

Hanau katliamının ikinci yılında Almanya ve İsviçre'de sokağa çıkan antifaşistler, göçmenlere yönelik faşist katliamı protesto etti.

19 Şubat 2020 tarihinde Almanya'nın Hessen eyaletine bağlı Hanau kentinde faşist bir saldırıda 9 göçmenin katledilmesi Almanya'nın Stuttgart, Ulm ve Köln kentlerinde protesto edildi.

KÖLN
Almanya'nın Köln kentinde AGİF, Young Struggle, ZORA ve SKB'nin de aralarında olduğu çok sayıda örgütün yer aldığı platformun çağrısıyla Hanau katliamında yaşamını yitirenleri anmak ve faşist katliam saldırılarına tepki göstermek için eylem yapıldı.

Konuşmalarla devam eden eylemde, Young Struggle (YS) ve AGİF adına yapılan konuşmalarda, Almanya, Türkiye ve Kürdistan'da faşist katliamlara ve devletin katliamlardaki rolüne değinildi.

Konuşmalardan sonra Ebertplatz'da başlayan yürüyüş, sloganlar eşliğinde Köln ana tren istasyonuna kadar devam etti. Yürüyüş sonrasında yapılan konuşmalarda katledilen 9 kişi anıldı. Eylem, "Hanau bir katliamdı, mücadeleye her yerde devam" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla sona erdi.

STUTTGART
Stuttgart'ta yapılan eylem katliamda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başladı.

ACTION, AGİF, MLKP, Partizan, Verdi gibi parti ve örgütlerin, sendikaların bayraklarıyla katıldığı eylemde, Hanau'da 9 kişinin göçmen oldukları için katledildiği belirtildi. Göçmenlere yönelik faşist saldırıların ilk olmadığı belirtilen konuşmada, ırkçı, faşist saldırılara karşı örgütlü mücadelenin önemine vurgu yapıldı.

Alman devletinin Hanau katliamının ardındaki güçleri gizlemek, katliam davasını boşa düşürmek için özel bir çaba harcadığı belirtilen konuşmada, göçmenlere yönelik ırkçı, faşist saldırıların polis eliyle de sürdüğü belirtildi. 1990 yılından bu yana Almanya'da 200'den fazla göçmenin polis karakollarında uygulanan işkence sonucu katledildiği hatırlatıldı.

Konuşmanın ardından kitle "Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganlarıyla yürüyüş düzenledi. Hanau'da katledilenlerin resimlerinin bulunduğu alana gelen kitle mum yaktı, karanfiller bıraktı.

Eylemin Hanau'da katledilenlerin isimlerinin okunması ve her biri için balon uçurulmasıyla sona erdi.

ULM
Hanau katliamının ikinci yılında Ulm'de Münster Kilisesi önünde eylem yapıldı. 300'den fazla kişinin katıldığı eylemde faşizme ve ırkçılığa karşı sloganlar atıldı.

Miting alanında Hanau katliamında yaşamını yitirenlerin isimleri okundu, kitle "Yaşıyor" sloganını attı. Katliamda yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşundan sonra, DİDF Gençlik, DGB Gençlik, YDG ve ADGB-Ulm adına yapılan konuşmalarda, katliamın bir kişinin üstüne atılarak, asıl sorumluların gizlendiğine dikkat çekildi. Katliamın asıl sorumlularının açığa çıkarılması ve ırkçılığa karşı mücadelenin önemine vurgu yapıldı.

BASEL
Katliamın ikinci İsviçre'nin Basel kentinde de eylem yapıldı. Yoğun bir katılımın olduğu eylem Markplatz meydanında yakılan mumlar ve yapılan konuşmalarla başladı. Migrantifa Basel tarafından organize edilen eylemde katliamda hayatını kaybeden gençlerin fotoğrafları taşındı.

Eylemde yapılan konuşmada, iki yıl önce yaşanan katliamın tek failin 9 göçmenin üzerine ateş eden faşist tetikçi olmadığı vurgulandı. Saldırıdan, tetiği çeken faşist katilin internette dolaşan saldırgan görüntülerine sessiz kalan yetkililerin, saldırının gerçekleştiği barın acil çıkışını kapatan polisin, gelen acil aramalara cevap vermeyen görevlilerin, olay yerinde ağır yaralı Ferhat Ünvar'ın sağ olup olmadığını kontrol etmek ve ilk müdahaleyi yapmak yerine üzerine basan polislerin de sorumlu olduğu belirtildi.

Faşist katliam saldırılarına karşı antifaşist örgütlenmenin önemine vurgu yapılan eylemde, "Her yerde direniş diye bağırıyoruz, acımız öfkeye dönüşüyor diye bağırıyoruz. Direnişimiz, üzüntümüz ve öfkemiz faşizme, burjuva devlete ve kapitalizme karşı örgütlü mücadeleye aksın" çağrısında bulunuldu.

Eylemde, faşist saldırıda katledilen 9 göçmenin isimleri okundu, "Affetmeyeceğiz, unutmayacağız" sloganları atıldı.

Açıklamanın ardından kent merkezinde gerçekleştirilen yürüyüş sırasında duvarlara Hanua katliamını protesto eden yazılamalar yapıldı.