2 Ekim 2024 Çarşamba

'Hapishanelerde işkence ve katliamlara derhal son verilsin'

Diyarbakır'daki sendika, meslek örgütü ve demokratik kitle örgütleri adliye önünde ortak açıklama yaptı. Hapishanelerde tutsaklara yönelik işkence ve katliamlara dikkat çekilen eylemde, Silivri 5 Nolu Hapishanesi'nde Ferhan Yılmaz'ın katledilmesinin üstünün örtülmeye çalışılmasına tepki gösterildi.

Diyarbakır'daki demokratik kitle örgütleri, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri, işkence ve katliamlara karşı Diyarbakır Adliyesi önünde ortak açıklama yaptı. "Hapishanelerde hak ihlalleri ve keyfi uygulamalar son bulsun" pankartının açıldığı açıklamaya, İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Barış Anneleri Meclisi, Diyarbakır Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), KESK Amed Şubeler Platformu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Diyarbakır Tabip Odası, Rosa Kadın Derneği ve DİSK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Ortak basın açıklamasını okuyan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, siyasi iktidarın kendine tehdit olarak gördüğü herkesi hapsettiğini belirterek tutsak sayısındaki artışa dikkat çekti.

Hapishanelerde siyasi tutsaklara yönelik sistematik hale gelen işkencenin itiraz eden tüm tutsaklara uygulanmaya başlandığına dikkat çeken Zeytun, "Ulusal ve uluslararası mevzuata göre hapis cezası sadece ve sadece hapsedilen kişiyi özgürlüğünden yoksun bırakmak anlamına gelmektedir; hapsedilen kişiye hiçbir şekilde 'zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda' bulunulamaz; mahpuslara insanlık onuruna aykırı davranılamaz" ifadelerini kullandı.

Silivri 5 No'lu L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde Ferhan Yılmaz'ın işkenceyle katledildiğini hatırlatan Zeytun, katliamın yalanlayarak üstünü örten savcılığın esas sorumlulardan biri olduğunu kaydetti. Zeytun şöyle devam etti: "Silivri'de yaşanan ve kamuoyuna yansıyan iddialarla hapishane idaresinin yaşam hakkına ve işkence yasağına dair tüm yükümlülüklerini ihlal ettiği görülmektedir. Ancak Silivri Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklama, iddiaların araştırılması ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılması yönündeki beklentilerin uzağındadır. Bu açıklama ile savcılık makamı, soruşturma işlemleri henüz tamamlanmadan, iddialar hakkında yürütülen soruşturma konusunda isteksizliğini, hareketsizliğini ortaya koymaktadır. Bu da Türkiye'de politika halini alan cezasızlığı, bu politika ile sorumluları ortaya çıkaracak şekilde yeterli ve etkin soruşturma yürütülmesinin sağlanmayacağını göstermektedir."

Hapishanelerdeki işkence ve katliamlara derhal son verilmesi çağrısı yapan Zeytun, yaşananların takipçisi olacaklarını vurguladı.

Açıklama alkışlarla son buldu.