30 Eylül 2024 Pazartesi

'Hapishanelerdeki işkencenin boyutu Esat Oktay zihniyetini aştı'

Diyarbakır ve Van'da Adalet Nöbetlerini sürdüren tutsak yakınları, siyasal iktidarın hapishanelerde fiili idam cezası uyguladığını belirterek, tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların hapishanelerdeki işkence ve katliam politikalarına karşı Diyarbakır ve Van'da başlattığı Adalet Nöbetleri sürüyor.

DİYARBAKIR
Tutsak yakınları, Adalet Nöbeti'nin 262'nci gününde Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya geldi. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Hasan Özgüneş'in yanı sıra çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi destek verdi.

Tutsak yakını Reşahat Ada, bir yılı aşkın süredir nöbeti sürdürdüklerine dikkat çekerek, hasta tutsakların derhal tedavi edilmesini istedi. "Yüreğimiz yanıyor. Çocuklarımız neden sürgün ediliyor? Dünyanın öbür ucuna da götürseler, onların yanında olacağız. Onurlu çocuklarımızın mücadelesini bizler sürdüreceğiz. Çocuklarımızı sürgünlerle, açlıkla terbiye etmekten vazgeçin" diyen Ada, hapishanelerdeki hak ihlalleri, işkence ve sürgünlere karşı tüm demokratik kamuoyuna tutsakların sesi olma çağrısı yaptı.

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, yönetememe krizindeki iktidarın zindanları bir araç olarak kullandığını belirtti. PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin dünyada eşi benzeri olmadığına dikkat çeken Özgüneş, hapishanelerdeki işkence ve tecritin boyutunun Esat Oktay zihniyetini geçtiğini söyledi. Hapishanelerin meşrulaştırılmış idam cezasına dönüştürüldüğünü dile getiren Özgüneş, Aysel Tuğluk başta olmak üzere tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

"Zindanlarda aç bırakarak, baskı uygulayarak politika yürütülmüyor. Sürgünlerle tutuklular, yakınları cezalandırılıyor. Hukuk, ahlak, özgürlükler rafa kaldırıldı. Tam bir faşizan zihniyet Türkiye'yi bir cehenneme götürdü" diyen Özgüneş, hapishaneler boşalana kadar antidemokratik uygulamalara karşı mücadele edeceklerini vurguladı.

VAN
Tutsak yakınlarının hasta ve infazı yakılan tutsakların sesi olmak için başlattığı Adalet Nöbeti sürüyor. Van Adliyesi önünde toplanan tutsak yakınlarına, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) temsilcileri de destek verdi.

Tutsak yakınlarının adliye binası önünde yapmak istediği açıklama polisler tarafından engellendi. Polislerin engellemesine tepki gösteren tutsak yakınları, adalet istemek için bir süre sessiz oturma eylemi düzenledi. Tutsak yakınları, nöbet sonrası adliye önünden ayrıldı.