7 Ekim 2024 Pazartesi

Hasta tutsak Ekim açlık grevini sürdürüyor

İHD'nin ağır hasta tutsak listesinde yer alan Ekim Can Polat'ın açlık grevi direnişinin 51. gününde anne Songül İlker, tutsaklara ses olma çağrısı yaptı. "Ekim'i kaybetmek istemiyorum" diyen anne İlker, hapishanede yaşanan işkenceleri aktardı. Kamuoyuna çağrı yapan İlker, herkesin üstüne düşeni yapması gerektiğini söyledi. 

Hapishanede maruz kaldığı hak gasplarına ve işkenceye karşı başlattığı açlık grevinin 51. gününde olan 24 yaşındaki Ekim Polat'ın annesi Songül İlker, dayanışma çağrısı yaptı.

2016 yılından beri tutsak olduğu Manisa Akhisar T tipi Kapalı Hapishanesi'nden 28 Aralık 2020 tarihinde Denizli T Tipi Hapishanesi'ne işkenceyle sürgün edilen hasta tutsak Ekim Can Polat üzerindeki şiddet ve hak gaspları artarak devam ediyor. 

Ekim Can Polat, "Hastane sevkinin yapılması ve tedavisinin başlaması, içerideki işkence ve hak gasplarının bir an önce son bulması, kantin ihtiyacının giderilmesi, içeride kitap sayısının artırılması ve kitapların içeriye alınması" talepleriyle başlattığı açlık grevi direnişinin 51. gününe girdi. İHD'nin ağır hasta tutsaklar listesinde yer alan Polat'ın, kalp ve tansiyon başta olmak üzere birçok rahatsızlığı mevcut. 

'KORKUNÇ İŞKENCE VE BASKILAR VAR'
Özgür Gelecek'e konuşan anne İlker, oğlunun açlık grevinde 51'inci gününe girdiğini ve bu süre zarfında çok yoğun kilo kaybı yaşadığını aktardı. Hapishanede tedavi hakkının engellenmesinden dolayı kasıntılarının arttığını, görme kaybının başladığını ifade eden İlker, "Herkesin sesimi duymasını ve destek olmasını istiyorum çünkü Türkiye hapishanelerinde korkunç işkence ve baskılar var. Buna karşı herkesin birlikte hareket etmesi gerekir" dedi. 

'OĞLUMU KAYBETMEK İSTEMİYORUM'
Anne İlker,  başta oğlu Ekim olmak üzere tutsaklarla dayanışma çağrısı yaptı ve şu ifadeleri kullandı: "İşkencelerin durdurulması için milletvekillerinin, hukukçuların, İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) hapishaneyi araması gerekiyor. Bu hapishane yönetimi üzerinde bir baskı olur ve geri adım atarlar. Lütfen vekiller ve hukukçular hapishaneyi arayarak Ekim'in açlık grevinde olduğunu ve taleplerinin kabul edilmesi gerektiğini söylesinler. Ekim'in sesini duymak zorundalar, Ekim'i kaybetmek istemiyorum. Bir can kaybına daha tahammülümüz yok, bu yüzden herkes üzerine düşeni yapmalı."