7 Ekim 2024 Pazartesi

Hasta tutsak Kadri Sancar serbest bırakılsın

488. F Oturmasında, İzmir Aliağa 1 Nolu T Tipi Hapishanesinde tutuklu bulunan 6 yıllık tutsak Kadri Sancar'ın durumuna dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 488. hafta F Oturmasında, İzmir Aliağa 1 Nolu T Tipi Hapishanesinde tutuklu bulunan 6 yıllık tutsak Kadri Sancar'ın durumuna dikkat çekti.

Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şubesi yönetcisi Ferit Barut, "Kadri Sancar, 17 yaşında iken gözaltına alınarak haksız suçlamalara maruz kalmış ve adil yargılanma hakkı ihlal edilerek  22 yıl hapis cezasına mahkum edilmiştir. Cezası Yargıtay tarafından onanan Sancar için avukatları, yeniden yargılama talebi ile Anayasa Mahkemesine başvuru yapmaya hazırlanmaktadırlar" dedi.

Sancar, diğer sağlık sorunlarının yanında, Hepatit-B hastası olduğunu, gözaltında iken gördüğü işkence nedeniyle ciddi çene ve diş sorunları yaşadığını belirten Barut, "Hepatit-B gibi, erken tedavi edilmezse siroz ve kansere yol açabileceği, bulaşıcı ve öldürücü komplikasyonlara neden olabileceği bilinen bir hastalığı olmasına rağmen, Sancar'a, uzun pandemi süreci boyunca, kullanması gereken ilaçları verilmemiş, kontrol ve tetkikler için dahi hastaneye götürülmemiştir. Tedavi edilmezse tüm dişlerini kaybetme riski olduğu bilinmesine rağmen diş tedavisi de yapılmamıştır" diye konuştu.

Diş hastalığının ağır sağlık sorunlarına yol açabileceği bilinmesine ve hali hazırda yemek yemesini engellemesi nedeniyle ciddi sorunlar ortaya çıkmış olmasına rağmen bir çözüm ünetilmediğini söyleyen Barut, "Kadri Sancar'ın, tedavi hakkına erişiminin  engellenmesi ciddi hayati risk anlamına gelmektedir. İnsan hakları savunucuları olarak Kadri Sancar ve tüm hasta mahpusların tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılmasını ve serbest bırakılmalarını istiyoruz" diye belirtti.