29 Eylül 2024 Pazar

'Hasta tutsaklar serbest bırakılsın'

İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapılan eylemlerde, hasta tutsakların serbest bırakılması istendi. İstanbul’daki eylemde şizofreni hastası Erdal Özel’in, Ankara’da Nesip Yapıcı, İzmir’de ise Abdullah Yılmaz’ın durumuna dikkat çekildi.

Hasta tutsakların hapishanelerde ölüme terk edilmesine İstanbul, Ankara ve İzmir’de tepki gösterildi. Tedavi edilmeyen tutsakların bir an önce serbest bırakılması istenen eylemlerde, “Tedavi haktır engellenemez” denildi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği "F Oturumu" eyleminin 551'inci haftasında, dernek binası önünde açıklama yaptı. "Tedavi haktır engellenemez" pankartının açıldığı eyleme hasta tutsakların yakınlarının yanı sıra insan hakları savunucuları katıldı. Hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı eylemde, "Hasta tutuklular serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellenemez" sloganları atıldı.

Açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu adına Hatice Onaran okudu.

ÇİFTE STANDART
Cumhurbaşkanı kararnamesiyle 7 Ekim tarihinde Hasan Şen ve Bilal Konakcı'nın tahliye edildiğini hatırlatan Onaran, çifte standart uygulamalara son verilmesini istedi, "Cezaevlerinde ağır hasta mahpus sayısının ve hasta mahpus ölümlerinin giderek arttığı bu süreçte cezaevlerinde bulunan bütün ağır hasta mahpuslar için uygulanmasını istiyoruz" dedi.

17 YILDIR TEK KİŞİLİK HÜCREDE TUTULUYOR
Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Hapishanesinde 17 yıldır tek kişilik hücrede tutulan hasta tutsak Erdal Özel'in durumunu aktaran Onaran, Özel'in şizofren hastası olduğunu aktardı. Onaran, "Kendi ihtiyaçlarını dahi gideremeyecek durumda olmasına rağmen tecrit koşullarında tutulan Özel, 9 yıl önce kendini yakarak intihar girişiminde bulunmuş, bu olay nedeniyle ayrıca sağlık sorunları yaşamaya başlamıştır. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne 3 kez yatırılmıştır. Ancak sağlığında herhangi bir düzelme olmamış, hapishaneye geri götürülmüştür" bilgisini paylaştı.

'ÖLSE KİMSENİN HABERİ OLMAYACAK'
Özel'in şizofreni hastalığının yanı sıra kalp, yüksek tansiyon, diyabet ve böbrek hastası olduğunu aktaran Onaran, "Özel, böbreklerinde kum oluşması nedeniyle sürekli ağrı çekmekte, ağrısını kesmek ve tedavisini sağlamak için yeterli imkan sunulmamakta, tedavi hakkı engellenmektedir. 29 Eylül'de Erdal Özel'in görüşüne giden ablasının verdiği bilgiye göre; Erdal'ın sağlık ocağına götürüldüğünü burada kendisine demans başlangıcı olduğunu, idrarını tutamadığını, prostatının ilerlediği, tek başına ihtiyacını karşılayamadığını, çok zayıflamış olduğunu söylemiştir. Ayrıca kardeşim yerinde duramıyordu. Sürekli dağınık anlamsız kelimeleri tekrarlayıp duruyordu kardeşimin durumu kötü, çoğu kez bizi hatırlamıyor, tek kişilik hücrede, ayda bir kendisine sakinleştirici iğne yapılıyor. Bunun dışında alması gereken ilaçları da vermiyorlar. Arkadaşlarıyla aynı koğuşta kalması için de girişimde bulunduk ama sağlık sorunları nedeniyle tek kişilik hücreye alındığı söyleniyor. Kendisine de bakamıyor, zarar veriyor kendisine. Yani ölse kimsenin haberi olmayacak diye belirtiyor" dedi. Adalet Bakanlığı'nı tutsaklara işkence yapmaktan vazgeçmeye çağıran Onaran, Özel'in tedavi edilebilmesi için serbest bırakılmasını istedi.

AİLESİNDEN ÇAĞRI
Ardından söz alan Özel'in ablası Kumru Akgül kardeşinin yaşadığı sağlık sorunlarını anlatarak yetkililerden Özel başta olmak üzere tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için gerçekleştirdikleri eylemin 423'üncü haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. "Tedavi haktır engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı açıklamada, İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Sevil Turgut, Nesip Yapıcı'nın durumuna dikkat çekerek, acil tahliye çağrısında bulundu.

'SERVİSTEN ALINIP CEZAEVİNE GÖTÜRMEK'
Nesip Yapıcı'nın 4 Mart 2010 tarihinde gözaltına alınarak tutuklandığı bilgisini veren Turgut, Yapıcı'nın tutuklandığında hiçbir hastalığı bulunmadığını söyledi. Turgut, "Batman Cezaevinde 1 yıl tutulduktan sonra Mardin Midyat M Tipi Cezaevine sevk edildi. Burada da yaklaşık 2 yıl tutulduktan sonra İzmir Şakran T Tipi Cezaevine sevk edildi ve ilk kez kulaklarından yaşadığı rahatsızlıktan kaynaklı ameliyat oldu. İzmir'den yaklaşık 3-4 yıl sonra da Tarsus T Tipi Cezaevine kendi isteği dışında sevk edildi. Tarsus'ta iken de kendisine 'gırtlak kanseri' teşhisi konuldu ve pandemiden hemen önce ameliyat edildi. Ameliyat edildiği hastanede servis odasında dökülen çamaşır suyundan rahatsız olduğunu söyleyince servisten alınıp cezaevine götürüldü" bilgisini paylaştı.

'TAHLİYESİ 3 AY ERTELENDİ'
Ayakta sayım dayatmasına karşı çıktığı için 3 gün darp edilen Yapıcı’nın 15 Eylül 2022 tarihinde koşullu salıverilme tarihi gelmesine rağmen İdare ve Gözlem Kurulu raporuyla tahliyesinin 3 ay ertelenerek engellendiği belirten Turgut, Yapıcı'nın ağır hastalıkları olan ve sürekli olarak kontrol ve gözlem altında tutulması gerektiğini belirterek acil olarak tahliye edilmesini istedi.

İZMİR
İHD İzmir Şubesi de Konak Eski Sümerbank önünde açıklama yaparak Kırıklar 2 Nolu F Tipi Hapishanesindeki hasta tutsak Abdullah Yılmaz'ın serbest bırakılmasını istedi.

Basın açıklamasını İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek okudu. Açıklamaya Rize Kalkandere Kapalı Hapishanesinde yaşamını yitiren Süphan Çabuk için taziye dileyerek başlayan Çiçek, 28 yıldır tutuklu bulunan hasta tutsak Abdullah Yılmaz'ın sağlık sorunlarına değindi. Çiçek, "Yılmaz, 28 yıl önce bir çatışmada böbreğinden yaralı olarak yakalandı. O dönem askeri hapishanesinde ameliyat sonrası bir böbreğinin alındığı yönünde kendisine bilgi verildi. 2000'li yıllarda böbrek rahatsızlığı sebebiyle hastaneye gittiğinde ultrason çekildi ve bu şekilde böbreğinin alınmadığını öğrendi. Ayrıca yaralı böbreğinde taş, diğer böbreğinde ise kist olduğu ortaya çıktı" dedi.

Abdullah Yılmaz'ın bir aydır şiddetli böbrek ağrısı çektiğini dile getiren Çiçek, tedavisinin cihaz olmadığı bahanesiyle yapılmadığını kaydetti. Abdullah Yılmaz'ın böbrek rahatsızlığının yanı sıra ülser, bacaklarında varis, menüsküs, kireçlenme, nabız düşüklüğü ve gözlerinde katarakt bulunduğunu dile getiren Çiçek, gözlerinden ameliyat olması gerektiği, kalp, damardan gelecek sonucun halen öğrenilemediğini söyledi. Bacaklarındaki varis için verilen hapın böbrek ağrısına neden olduğu için kullanamadığını belirten Çiçek, Abdullah Yılmaz'ın tedavisinin bir an önce yapılması çağrısında bulundu.