2 Ekim 2024 Çarşamba

'Hasta tutsaklara yönelik politikalar fiili idam cezasıdır'

Tutsak yakınlarının hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması için başlattığı Adalet Nöbetleri, Diyarbakır'da 150'nci, İzmir'de ise 45'inci gününe ulaştı. Tutsak yakınları, hapishanelere dönük zulüm politikalarına tepki göstererek, adalet arayışlarını sürdüreceklerini belirtti.

Tutsak yakınlarının hapishanelerde artan hak ihlalleri, işkence ve ölümlere karşı hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılmasını için başlattığı Adalet Nöbetleri sürüyor. Aileler, hapishanelerden daha fazla cenazenin çıkmaması için çağrıda bulunarak, hasta tutsaklar serbest bırakılana kadar eylemlerine devam edeceklerini vurguluyor.

DİYARBAKIR
Adalet Nöbeti 150. gününde Diyarbakır Adliyesi önünde devam etti. Tutsak ailelerine, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Hukuki Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Mezopotamya Kültür ve Dil Araştırmaları Derneği (MED-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) ve Rosa Kadın Derneği temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi destek verdi.

Tutsak yakını Nazime Boltan, hapishanelere dönük zulüm politikalarını kabul etmediklerini vurgulayarak, baskı ve sindirme politikaları devam ettikçe eylemlerine devam edeceklerini dile getirdi. Boltan, "Her yerde hak arayışında olmaya devam edeceğiz. Çocuklarımız için hak, hukuk demekten vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Tutsak yakını Nuran Aba ise, haklı talepleri için 5 aydır nöbette olduklarına dikkat çekerek, "Anneler olarak yüreğimiz yanıyor. Çocuklarımızın infazlarını yakmasınlar, yaşamak herkesin hakkı. Artık bu sorun çözülmeli. Bütün tutuklular için vicdan diyorum" ifadelerini kullandı.

Hapishanelerdeki hak ihlallerine uzun süredir dikkat çektiklerini söyleyen tutsak yakını Herdem Merwani, buna rağmen hapishanelerden tabutların çıkmaya devam ettiğini kaydetti. Merwani, şöyle devam etti: "Adalet Bakanı, siyasetçiler artık bu durumu görsün. Tutsak yakınları olarak diken üstündeyiz. Herkes kör, sağır ve dilsiz. Bu bir utançtır. Bu utançla toplum içine çıkamazsınız."

Tutsak yakını Reşahat Ada ise, hasta tutsakların derhal tedavi edilmesi gerektiğini hatırlatarak, "Son nefesimize kadar mücadele edeceğiz" dedi ve kamuoyuna destek çağrısı yaptı.

Nöbet eylemi "Hak, hukuk, adalet" sloganıyla son buldu.

İZMİR 
İzmir Barosu'ndaki Adalet Nöbeti 45'inci gününe girerken, aileleri Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, HDP İzmir İl Örgütü ve HDP Bornova İlçe Örgütü ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Kemalbay, son dönemlerde hapishanelerde işkencelerin arttığına ve tutsakların ölüme terk edildiğine dikkat çekerek, hapishanelerdeki baskının 12 Eylül dönemini aratmadığını söyledi. "Cezaevlerindeki bu baskıyı artırmak için toplumu sindirmeye, korkutmaya çalışıyorlar. Bu yüzden bütün demokratik kamuoyunun annelerin sesine kulak vermesini istiyorum. Hasta tutuklulara yönelik hükümetin izlediği politikaların bir çeşit fiili idam cezası olduğunun da farkındayız. Bunu kabul etmiyoruz" ifadelerini kullanan Kemalbay, politik tutsakların yanı sıra adli tutsaklara da benzer bir tutumun sergilendiğini kaydetti.

Adli Tıp Kurumu'nun siyasi raporlarla Aysel Tuğluk başta olmak üzere hasta politik tutsakların tahliyesine engel olduğunu ifade eden Kemalbay, hasta tutsaklara dönük yaşam ve sağlık hakkı ihlallerinin düşman hukuku ve intikamcı bir anlayışın ürünü olduğunu söyledi.

HDP Bornova İlçe Eşbaşkanı Behice Kılıç ise, "Anneler, evlatlarının tahliyesi için mücadele ediyor. Bu çok anlamlı bir eylemdir. Cezaevlerinde tutuklular işkence ile katlediliyor. Hasta olmaları ve cezalarını bitirmelerine rağmen tahliye edilmiyorlar" ifadelerini kullanarak, hasta ve infazı yakılan tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi.