30 Eylül 2024 Pazartesi

'Hasta tutsakların tahliyeleri ATK raporları ile engelleniyor'

MED-TUHAD-FED ile TUAY-DER öncülüğünde Diyarbakır'da yapılan eylemde, hapishanelerde yaşanan katliamlara dikkat çekildi, "Ölümlere, zulümlere, işkencelere karşı asla sessiz kalmayacağız, alışmayacağız" denildi.

Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED-TUHAD-FED) ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde hapishanelerde yaşanan katliamlara ilişkin Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde bulunan Lise Caddesi üzerindeki ÇARMAR önünde basın açıklaması yapıldı.

HDP, DBP, TJA, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, MEBYA-DER, Diyarbakır 78'liler Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği'nin (ÖHD) de katıldığı eylemde basın metnini TUHAY-DER Eşbaşkanı Mehmet Gündüz okudu.

'CEZAEVLERİ İŞKENCE MERKEZİNE DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA'
PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde 23 yıldır uygulanan tecridin tüm hapishanelere ve topluma yansıdığını söyleyen Gündüz, "Cezaevleri, uygulanan baskıcı ve keyfiyetçi uygulamalarla, tüm inanışların temel ilkesi olan 'yaşam hakkını' yok sayan, Covid, OHAL gibi gerekçelerle birer işkence merkezine dönüşmüş durumda" dedi.

'TUTSAKLARIN TAHLİYELERİ ENGELLENİYOR'
İdare Gözlem Kurulları tarafından pek çok tutsağın infazlarının yakıldığını/ertelendiğini, hapishanelerden sağ çıkmalarının engellendiğini belirten Gündüz, sağlık hakkına erişim konusunda yaşanan sorunlara işaret etti. Yoğun uğraşlar sonucunda hastane sevki çıkarılan tutsakların, hapishane giriş ve çıkışlarında çıplak arama, kelepçeli muayene gibi onur kırıcı uygulamalara maruz kaldığını hatırlatan Gündüz, Adli Tıp Kurumu'nun verdiği raporlarla hasta tutsakların tahliyelerinin engellendiğini söyledi.

2022 yılının ilk 8 ayında hapishanelerden 43 cenaze çıktığını hatırlatan Gündüz, "Cezaevlerinde yaşanan hiçbir ölüm doğal ölüm değildir. Bu ölümlerin sorumluları halkımızın ve bizlerin vicdanlarında çoktan mahkum oldukları gibi er veya geç hukuk önünde hesap vereceklerdir" dedi.

Gündüz konuşmasında Öcalan üzerindeki tecridin sonra erdirilmesi, ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmesi gerektiğini söyledi.

'İŞKENCE VE ÖLÜMLERE SESSİZ KALMAYACAĞIZ'
İnfaz Yasasının hasta tutsakların tahliyesine imkan sağlayacak şekilde değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Gündüz, "Cezaevlerinde insani koşullardan uzak yaşam mücadelesi vermeye çalışan hasta tutsaklar bir an önce tahliye edilmeli veya infazları ertelenmelidir. Cezaevlerinde tamamen sindirmeye yönelik politikalara son verilmelidir. Tutsakların kültürel, sosyal, sağlık gibi temel haklarından faydalanmaları için gerekli koşullar bir an önce sağlanmalıdır. Şimdiye kadar, ihmalkarlıkları ile cezaevlerinde insanların hayatlarını kaybetmelerine sebep olanların görev, sorumluluk ve rütbelerine bakılmaksızın hukuk önünde hesap sorulmalıdır" taleplerini sıraladı.

Gündüz, işkence ve ölümlere sessiz kalmayacaklarını vurguladı, "Yaşasın mücadelemiz, yaşasın zindanların direnişi" diye konuştu.

Açıklama, "İçeride dışarıda tecridi parçala", "Bijî berxwedana zindana", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları ve alkışlarla son buldu.