6 Ekim 2024 Pazar

Hatimoğulları'ndan 6-7 Eylül'le yüzleşme çağrısı

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hatimoğulları, 6-7 Eylül zihniyetinin bugün de sürdüğünü kaydetti. Pogromda katledilenleri anan Hatimoğulları, 6-7 Eylül ile yüzleşme, maddi ve manevi kayıpların tazmin edilmesi çağrısı yaptı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları,  6-7 Eylül pogromunun yıl dönümüne ilişkin yaptığı açıklamada yüzleşme, maddi ve manevi kayıpların tazmin edilmesi çağrısı yaptı. 

6-7 Eylül'ün insanlık tarihinin utanç sayfalarından biri olduğunu söyleyen Hatimoğulları, "1915'ten soykırımından kaçarak kurtulan Ermenilerin yurtlarına dönüşünün yasaklanması, 1936 Beyannamesi, Varlık Vergisi ve Vakıflar Kanunu gibi hayata geçirilen politikalar, 6-7 Eylül Pogromu ile varlığını sürdürdü" dedi. 

6-7 Eylül zihniyetinin bugün de sürdüğünü kaydeden Hatimoğulları,  "Eşit yurttaşlığı sağlamak, nefret ve ayrımcılıktan uzak bir geleceğin inşası ve toplumsal barışın sağlanması için bu ülkenin kadim halklarına dönük hayata geçirilen bu utançla yüzleşilmelidir. Bu ülkede birlikte yaşamanın olmazsa olmazı olarak; faillerin ortaya çıkarılması, yaşanan can ve mal kayıplarının tespit edilmesi, mağdur olan kişilerin veya ailelerinin maddi ve manevi kayıplarının tazmin edilmesi elzemdir" ifadelerini kullandı.

66. yıl dönümünde 6-7 Eylül pogromunda katledilen Rum ve Ermeniler başta olmak üzere Hristiyan ve Musevi'leri anan Hatioğulları, şöyle devam etti: "Katliamlara,hafızasızlaştırmaya, talana ve yerinden edilmeye karşı mücadelemizi halklarımıza karşı sorumluluğumuzun bir gereği olarak kararlılıkla sürdüreceğimizi bu vesile ile tekrarlıyoruz."