1 Ekim 2024 Salı

Hatimoğulları'ndan Sayfo'nun 107. yılında açıklama: Unutmuyoruz

Sayfo'nun 107. yılında katledilen Süryanileri anan Hatimoğulları, "Süryani halkının beklentisi özür ve yüzleşmedir ve bu beklentinin karşılanması, eşit yurttaşlık temelinde birlikte yaşamak için atılacak önemli bir adım olacaktır" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tulay Hatimoğulları, Süryanilerin nüfusunun üçte ikisinin katledildiği dönem olan Sayfo'nun 107. yılında yaptığı açıklamada, Süryani halkının özür ve yüzleşme taleplerinin kendi talepleri olduğunu dile getirdi. 

Katledilen Süryanileri anan Hatimoğulları, şu ifadeleri kullandı: "Bu topraklarda yaşamış olan Süryani-Asuri-Arami-Keldani halkı ve diğer Hristiyan halklar, bu toprakları zenginleştiren kültürler ve inançlar olmuşlardır. Soykırımın ardından yaşanan zorunlu göçler, "Türkleştirme ve Müslümanlaştırma" politikaları, Süryani kimliğinin asimile edilmesine yönelikti. Baskılarla Süryanilerin anadilleri olan Süryanice yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıldı. Yüzlerce yerleşim yeri adı Süryanice'den Türkçe'ye çevrildi, yayın organları kapatıldı ve mallarına-mülklerine el konuldu.

Bugün halen Süryani halkının hakları çiğneniyor, örneğin okul ve ibadethane açma taleplerine izin verilmiyor, şahıs ve vakıf mülklerine sistemli bir şekilde el konuluyor. Yıllar sonra boşaltılan köylerine geri dönen Süryaniler ölümle, kaybedilmeyle karşı karşıya bırakılıyor.

Süryani halkının beklentisi özür ve yüzleşmedir ve bu beklentinin karşılanması, eşit yurttaşlık temelinde birlikte yaşamak için atılacak önemli bir adım olacaktır."