4 Ekim 2024 Cuma

Hayatını kaybeden Suyur sloganlarla toprağa verildi

Şakran Hapishanesi'ne yaşamını yitiren hasta tutsak Suyur, memleketi Siirt'te sloganlarla son yolculuğunu uğurlandı. 

İzmir Aliağa Şakran Hapishanesi'nde yaşamını yitiren hasta tutsak Abdurrezzak Suyur'un cenazesi, memleketi Siirt'te defnedildi. Önceki gün yaşamını yitiren Suyur'un İzmir ATK'da yapılan otopsi işlemleri sonrası Menderes Görece Mahallesi Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'ne götürüldü. Burada cenaze işlemleri tamamlandıktan sonra Adnan Menderes Havaalanı morguna kaldırıldı. 

Bu sabah Kargo Uçak ile Batman Havalimanı'na gönderilen Suyur'un cenazesini havaalanında çok sayıda kişi karşıladı. 200'e yakın araçla oluşturulan konvoyla Suyur'un cenazesi Siirt'e doğru "Şehid Namirin" sloganları eşliğinde yola çıktı.

Kent merkezinde bulunan Şeyh Musa Mezarlığı'na getirilen cenaze, binlerce kişi tarafından karşılandı. Mezarlık çevresini ablukaya alan polis, 5 kişi ile cenazenin defnedileceğini aksi taktirde kimseyi almayacakları tehdidinde bulundu. Polis kitlenin kararlılığı üzerine geri adım atmak zorunda kaldı. 

Cenaze töreninde konuşan Suyur'un akrabası Selim Özalp, ölümün şüpheli olduğunu dile getirdi ve aydınlatılması için mücadele edeceklerini söyledi. Hapishanelerde tutsakların tehdit altında bir yaşam sürdüğünü kaydeden Özalp, "Zaten dört duvar arasında bulunan ve yaşam alanları daralan tutsaklar işkence, baskı ve ölümle karşı karşıya. Biz cezaevlerinde cenazelerin çıkmasını istemiyoruz. Şu an cezaevinde çok sayıda hasta tutuklu var. Hepsi de ölümle yüz yüze bırakılmış durumda. Geç olmadan müdahale edilmeli. Buraya gelip cenazeye katılan herkese teşekkür ediyoruz. Abdurrezak'ın onurlu ve son nefesine kadar sürdürdüğü mücadelesine sahip çıkacağız" diye konuştu.

HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş ise hapishaneleri ölüm yuvasına dönüştürmek isteyen iktidarın hasta tutsakların ölümünden sorumlu olduğunu söyledi. Hapishanelerde ağırlaştırılmış şekilde devam eden tecridin ölümlere yol açtığını kaydeden Taş, tecridin kaldırılması ve bir daha cenazelerin gelmemesi için mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

Kitle yapılan konuşmalar ardından buradan ayrıldı. Suyur'un taziyesi, Çal Mahallesi'nde bulunan taziye evinde kabul edilecek.