6 Ekim 2024 Pazar

HDK sonuç bildirgesi yayınlandı

HDK 12 Eylül'de düzenlenen 11. dönem 2. genel meclis toplantısının yayınlanan sonuç bildirgesinde, iktidarın topyekün saldırılarına karşı HDK fikriyatının önemine dikkat çekildi. Mücadelenin süreceği vurgulandı. 

Halkların Demokratik Kongresi 11. dönem 2. genel meclis toplantısının sonuç bildirgesi yayınlandı. Toplantıda, devrim ve özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenlerin anıldı.

AKP/MHP faşist iktidarın 12 Eylül temelleri üzerine kurulduğu hatırlatılan toplantıda, iki faşist-gerici akımı birleştiren temel unsurun Kürt düşmanlığı olduğu kaydedildi. 

Devletin şiddetinin artışıyla birlikte kadına yönelik her türlü şiddetin de arttığı belirletilen açıklamada, tüm kadın kurumlarıyla ortak mücadelenin hedeflendiği belirtildi. 

Sonuç bildirgesi şöyle devam etti: "Her alanda yaşanan krizler ve toplumun yaşadığı terkedilmişlik hali, iktidarın toplumsal tabanını hızla aşındırıyor. AKP-MHP rejimi desteğini kaybettiğini gördükçe saldırganlaşıyor. Her türlü hak aramayı, demokrasi ve özgürlük talebini polis ve jandarma şiddetiyle, güdümlü yargıyla, iktidarın tekelindeki medya üzerinden yürütülen kampanyalarla baskılıyor. Başta HDP olmak üzere siyasi muhalefeti kriminalize etmeye, susturmaya; toplumla bağlarını koparmaya çalışıyor. Bunu bir ölçüde başardığı da söylenebilir.  HDP ideolojik bir kuşatmayla ve devlet terörüyle baskılanırken; sistem içi muhalefet, siyasi faaliyetini çok dar bir gündemle sınırlamaya zorlanıyor. AKP-MHP faşist bloğunun gerek içerde gerekse de dış politikadaki tüm bu yönelimlerinin iktidarını sürdürmeye dönük olduğu, bunun için, her türlü çaba ve yönelimin içerisinde olacağı kesindir.

Tam da bu nedenlerle HDK fikriyatı çok özel bir önem kazanıyor.  Yerellerde, yerel sorunlar etrafında mücadele etmek, yerelde toplumsal örgütlenmeler, meclisler inşa etmek ve toplumun her yerelde, kendi hayatı hakkında o meclislerde karar vermesini yaygın bir pratik haline getirmek ve bunu hızla yaygınlaştırmak bugünün en hayati toplumsal, siyasal görevidir. HDK'nin program ve stratejisini günlük yaşamda uygulayacak, bir örgütlenme modeli olarak meclis formunu içselleştirmiş, bunu dillendiren ve inşa eden, görevlerle çerçeveli bir HDK'liliğin yanı sıra uzun vadeli bakabilen anlayışımızı örgütlemek başat görevimiz olarak bizleri bekliyor. Rejimin ideolojik kuşatması böyle kırılabilir. Demokrasi ve özgürlük mücadelelerinin toplumsal gücü böyle inşa edilebilir."