6 Ekim 2024 Pazar

HDP: Çelebi'nin ölümünden sorumluluğu bulunanlardan hesap soracağız

HDP, "Mehmet Ali Çelebi ve yaşamını kaybeden tutsakların sorumlusu olan ahlak ve vicdan yoksunu iktidar temsilcileri ile memurlarına karşı hukuk mücadelemizi, hesap verecekleri güne kadar kesintisiz olarak sürdüreceğimize dair sözümüzü bir kez daha yineliyoruz" dedi.

Ankara'da bulunan Sincan Hapishanesi'nden 25 Ağustos'ta hastalıklarının ağırlaşması üzerine tahliye edilen ve Başakşehir Çam Sakura Şehir Hastanesi'nde tedavi altına alınan Mehmet Ali Çelebi (70), yakalandığı kan kanserinin akciğere sıçradığının tespit edilmesi üzerine yoğun bakımda tedavisine devam edilirken dün akşam yaşamını yitirdi.

Çelebi'nin yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, "Hukuka aykırı olarak çıkarılan KHK'ler ve İnfaz Yasasında yapılan ayrımcı düzenlemelerle cezaevlerinde zulüm katlanılamaz boyutlara ulaşmış ve yaşamını kaybeden siyasi tutsakların sayısı her geçen gün artmaktadır" dedi.

Son dönemde siyasi tutsakların adeta hukuk alanı dışına çıkarıldığını, ahlak ve vicdan yoksunu cezaevi idareleri ve Adli Tıp Kurumu'nun insafına terk edildiğini ifade eden Dede, "Bu uygulamalar neticesinde  pandeminin ilk yılında tespit edilebilen yaklaşık 60 tutsak yaşamını kaybetmiştir. Son olarak, 28 yıldır cezaevinde devletin sorumluluğu altında bulunan Mehmet Ali Çelebi, tedavisi ve iyileşmesi imkansız hale geldikten sonra tahliye edilerek, siyasi iktidarın cezaevi politikalarının kurbanı olmuştur" diye kaydetti.

Hasta tutsakların beden ve ruh bütünlüklerinin korunarak tedavi edilmesi, yaşam hakkının korunması Türkiye'nin de taraf olduğu birçok sözleşme kapsamında koruma altına alındığını hatırlatan Dede, "Tutuklu ve hükümlülerin beden ve ruh sağlığının korunmaması, tedavi haklarının engellenmesi veya hakkın hiç tanınmaması, ağır hasta tutsakların alıkonulmaya devam ettirilmesi temel insan haklarından; yaşam hakkı ve işkence yasağının açıkça ihlalidir" ifadelerini kullandı.

HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, "Bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile birlikte bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hasta tutsakların tedavi olma ve yaşama hakkını savunmaya devam edeceğiz. Mehmet Ali Çelebi ve yaşamını kaybeden tutsakların sorumlusu olan ahlak ve vicdan yoksunu iktidar temsilcileri ile memurlarına karşı hukuk mücadelemizi, hesap verecekleri güne kadar kesintisiz olarak sürdüreceğimize dair sözümüzü bir kez daha yineliyoruz" diye belirtti.