4 Ekim 2024 Cuma

HDP Gençlik Kongresi: 2022 faşizmi yıkma yılı olacak

HDP Gençlik Meclisi'nin 3. Olağan Kongresi'nde bir araya elen binlerce genç, AKP-MHP faşizmin saldırıları karşısında diz çökmediklerini, çökmeyeceklerini, mücadeleyi büyüteceklerini söyledi. Gençler, "2022 yılı AKP-MHP faşizmini yıkma yılı olacak" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi'nin, "Şimdi Gençlik Zamanı" şiarıyla Diyarbakır'da düzenlediği 3. Olağan Kongresi'nde yapılan konuşmalarda gençliğin mücadelesine işaret edildi.

KILIÇ: 2022 FAŞİZMİ YIKMA YILI OLACAK
HDP Gençlik Meclisi üyesi Esengül Kılıç, Türkiye ve Kürdistan'ın farklı kentlerinden buluşarak faşizme büyük yanıt verdiklerini söyledi. Gençliğin diz çökmediğini, faşizme boyun eğmediğini vurgulayan Kılıç, "Birçok arkadaşımız bu süreçte gözaltı, tutuklama, kaçırılma ve işkencelere maruz kaldı. Ama Meclisimiz asla boşluk yaşamadı, her saldırıyı boşa çıkardı. 2021 yılında AKP-MHP faşizmi yenildi, 2022 yılı AKP-MHP faşizmini yıkma yılı olacak. Bunu biz gençler yapacağız" diye konuştu.

Dünya ezilen halklarının mücadeleleri ve kazanımlarına değinen Kılıç, "IŞİD karanlığına karşı tüm dünyaya sosyalizm umudunu yayan Rojava devriminin ruhu ve bunun bir sonucu olarak Şili'de sosyalizm kazandı. Şili'de halklar, gençler, kadınlar kazandı. Bizleri korkutarak irademizi tecrit altına almaya çalışanlar bilmelidir ki bizler için yaşam ya özgür olacak ya da hiç yaşanmayacak" dedi.

SANCAR: GENÇLİK SALDIRILARA YANIT VERDİ
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, salonu dolduran binlerce gence seslendi. Erdoğan'ın "HDP tabanının mecali kalmamıştır" sözlerine gönderme yapan Sancar, salonu dolduran gençlerin cevabı verdiğini söyledi. Sancar, "Kürtler HDP'yi sevmiyor diyenlere, Kürdistan'ın dört bir yanından gelen siz gençler öyle bir tokat attınız ki bir daha yüzleri bu sözü söylemeye tutmayacaktır. Gençlik burada dimdik ayakta, umut dimdik ayakta. HDP burada, dimdik ayakta" diye konuştu.

HDP Gençlik Meclisi üyelerine yönelik kirli yöntemlerle saldırılar gerçekleştirildiğini hatırlatan Sancar, "Kaçırmalar, gözaltına almalar, ajanlık teklifleri, ölüm tehditleri tek tek uygulandı gençlere. Gençler, taviz vermediler, teslim olmadılar. İşte buradalar, cevabı buradan veriyorlar" dedi.

Gençlere yönelik baskı ve saldırıların, özgürlük mücadelesini engelleme amacı taşıdığını kaydeden Sancar, bunda başarılı olamadıklarını vurguladı. Sancar, baskı yöntemlerinin yanı sıra yozlaştırma yöntemlerinin de devrede olduğunu belirtti.

KÜRT HALKININ RUHUNU ÇALMA GİRİŞİMLERİ
Kayyum politikalarının sadece iradeyi teslim alma amacı taşımadığını söyleyen Sancar, "Aynı zamanda Kürt halkının ruhunu çalma girişimleridir. Gençliği yozlaştırma çürütme ve böylece teslim alma rejimidir. Rejime karşı, kayyım rejimine karşı mücadele bütün bunları göz önünde bulundurularak topyekun yapılmalıdır" uyarısında bulundu.

Gençlere itaatkar, uysal ve kariyerist olmanın dayatıldığını, bu şekilde teslim alınmak istendiğini vurgulayan Sancar şöyle konuştu: "İstiyorlar ki tek tip bir gençlik olsun, bu iktidarın ırkçı, tekçi, faşist ideolojisine teslim olsun, kariyerini düşünsün, yandaş olsun böylece geleceğini kurtaracak diye düşünüyorlar. Oysa asıl gelecek özgürlüktedir, özgür yaşamdadır, onurlu yaşamdadır. Gençler, Kürdistan'da her gün baskıyla polis zorla sindirilmek istenen, uyuşturucu tuzaklarıyla yozlaştırılmak istenen gençler, Ege'den Marmara'ya Boğaziçi Üniversitesinden Karadeniz'in doğasını savunanlara kadar, gençler bir araya geldiğinde özgür ve demokratik bir ülkeyi inşa etmeyi hiçbir güç engelleyemeyecektir."

'HDP'NİN FİKRİYATINDAN KORKUYORLAR'
HDP'nin gençlik, kadın, ekoloji partisi olduğunu söyleyen Sancar, bu fikriyattan korktukları için partileri hakkında kapatma davası açıldığını ve Kobanê davasının sürdürüldüğünü belirtti. Sancar kapatma davasında esas hakkındaki savunma aşamasına geçildiğini hatırlatarak, "Biz savunmayı, hukuk ofisimizde, genel merkezdeki odalarda yazmayacağız, halkla, gençlerle, kadın hareketiyle emekçilerle birlikte yapacağız. HDP'nin savunmasını meydanlarda, fabrikalarda, kampüslerde, tarlarda yapacağız" dedi.

ZİNDANLARDA ONUR MÜCADELESİ
Tutuklama saldırılarına, hapishanelerde işkence ve ölümlerin eşlik ettiğini belirten Sancar, tutsakların iradesini kırılarak, teslim alınmak istendiğini söyledi. "Zindanlardaki mücadele onur mücadelesidir, geleceğine, halkına sahip çıkma, layık olma mücadelesidir" diye konuşan Sancar, hapishanelerde yaşanan ölümlere değindi, mücadele çağrısı yaptı. Sancar konuşmasında İmralı tecridine de değindi.

AYDENİZ: BOYUN EĞMEYECEĞİZ
Coşkuyla devam eden kongrede konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, kongrede Kürdistan ve Türkiye gençlerinin, özgürlük isteyen gençlerin buluştuğunu söyledi.

Devletin gençlere yönelik özel savaş politikalarına değinen Aydeniz, "Gençleri kirli yollarına çekmeye çalışıyorlar. Kürt gençleri başta olmak üzere, Türkiye gençleri bu kirli politikalara karşı her zaman mücadele edecek, hiçbir zaman boyun eğmeyecektir" diye konuştu.

'KÜRTLERİN İRADESİNİ TESLİM ALAMAZSINIZ'
İmralı'dan başlayan tecrit politikalarının tüm topluma yayılarak gençler, kadınlar ve toplumun baskı altına alınmaya çalışıldığını kaydeden Aydeniz, "Tecritle Sayın Öcalan'ın sesini kesmek isteyenler gelsin bu salona baksınlar. Sayın Öcalan, gençler için, Kürtler için kırmızıçizgidir. Bir an önce İmralı'nın kapıları açılmalıdır. Savaş politikaları derinleşiyor, bunun temel nedeni tecrittir. Bunun dünyada örneği de yok. Sayın Öcalan'ı teslim almaya çalışıyorlar. Bir kez daha buradan söylüyoruz, Sayın Öcalan'ı, Kürtlerin iradesini hiçbir zaman teslim alamazsınız" dedi.

Aydeniz, tecride karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Hapishanelerin ölüm evlerine dönüştürüldüğünü belirten Aydeniz, "Zindanlarda bu baskılar sürdükçe, bizler alanlarda tutsakların sesi olacağız. Tutsakların özgürlüğü sağlanana kadar bizler de tutsaklar gibi mücadele edeceğiz" diye konuştu.

'KÜRDİSTAN'I ÖZGÜRLEŞTİRENE KADAR DİRENECEĞİZ'
Aydeniz şunları söyledi: "Kürdistan'ı özgürleştirene kadar direneceğiz. Kürt halkı duruşuyla, mücadelesiyle, kararlılığıyla özgürlüğe yürüyor. Kürtler üzerinden siyaset yapanlar, Kürdistan gerçekliğini tanımalı. Bunu tanımadan Kürtler adına tek bir söz söyleyemezler. Kürtlerin talebi net, Kürdistan'ın özgürlüğüdür."

GENÇLER ANADİLE SAHİP ÇIKMALI
Aydeniz konuşmasında, gençlere özel savaş politikalarına karşı özsavunma ve asimilasyona karşı anadiline sahip çıkma çağrısı yaptı.