29 Eylül 2024 Pazar

HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Dağ: Koşulsuz burs ve ücretsiz barınma sağlanmalı

HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Dersim Dağ, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bütçe görüşmelerinde savaşa 182 milyar ayrılırken toplumun yüzde 15'ini oluşturan gençlik için sadece 1 milyar 881 milyon ayrıldığını söyledi. Üniversite öğrencilerine kredi veren devletin tefecilik yaptığını söyleyen Dağ, koşulsuz şartsız burs ve ücretsiz barınma sağlanması gerektiğini vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi Sözcüsü Dersim Dağ, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyerek, gençliğe bütçeden ayrılan paya değindi. 6 yıl önce HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile milletvekillerin gözaltına alınarak tutuklandığı 4 Kasım darbesine değinen Dağ, "Bu siyasi soykırım operasyonu ile Kürt halkı ve halklar, demokratik siyasetin dışına itilmek istendi. Halkımızın varlığı ve demokratik siyaset mücadelesi hedef alındı. Ama ne 90'lı yıllarda demokratik siyasete yapılan darbeler ne de 4 Kasım darbesi demokratik siyaset alanındaki mücadelemizden bizi alıkoyamadı" dedi.

'BÜTÇEDEN SAVAŞA 182 MİLYAR, GENÇLERE 1.8 MİLYAR LİRA AYRILDI'
Mecliste süren bütçe görüşmelerine değinen Dağ, bu hafta Gençlik ve Spor Bakanlığının bütçe görüşmelerinin gerçekleştiğinin bilgisini verdi, "Bugün Türkiye'de toplumun yüzde 15'ini oluşturan gençlik için ayrılan bütçe sadece 1 milyar 881 milyon liradır. Savaşa 182 milyar ayıran iktidar, gençliğe bütçe ayırmıyor, gençlerin sorunlarını görmüyor, gençliği yoksulluk, sefalet ve işsizliğe mahkum ediyor" diye konuştu.

'3 MİLYON ÖĞRENCİYE 850 BİN KAPASİTELİ YURT'
3 milyondan fazla öğrencinin yükseköğretime kayıt yaptırdığını ancak yurt kapasitesinin 850 binle sınırlı olduğunu vurgulayan Dağ, 4-8-10'ar kişilik yurt odalarının hapishaneleri andırdığını söyledi. Dağ şunları söyledi: "Sağlıklı barınma ortamı ve koşulları yaratılmıyor. İktidarın ekonomik krizden çıkışın faturasını porsiyon küçültmekte bulması öğrencilerde de rol buluyor. Yurtlarda tek tip yemek sistemine geçildi. Öğrenciler porsiyonları küçültülmüş bir şekilde beslenmeye çalışıyor. Elbette ki bu yemekler de sağlıklı değil ve öğrencilerin sağlığını riske atıyor. Tüm yurtlarda hijyenik olmayan yemeklere mahkum edilen öğrenciler, yemeklerde kıl tüy çıkmasına rağmen bu şekilde beslenmeye çalışıyor. Onlarca öğrenci zehirlendi, hastaneye kaldırıldı. AKP iktidarında artık öğrenciler hastane kuyruklarında bekler bir duruma geldi."

'ÖĞRENCİLERE KOŞULSUZ, ŞARTSIZ BURS VERİLMELİ'
Öğrencilere eğitim süresince verilen kredilere uygulanan faize dikkat çeken devletin tefecilik yaptığını belirterek şunları söyledi: "İlk önce kredi veriyor, işsiz bıraktığı genci borçlandırıyor. Üniversite mezunu genç iş bulamazken aynı zamanda borçlu duruma geliyor ve daha sonra müjde adı altında 3-4 katı almak istediği paranın faizini sildiğini söylüyor. Müjde olarak tefeciliği kaldırdığını söylüyor, tefeciliği şimdilik uygulamayacağını söylüyor. Şunu çok açık söylüyoruz; eğitim haktır, barınma haktır, beslenme en temel haktır. Tüm öğrencilere koşulsuz, şartsız hayatlarını idame ettirecek bir miktarda burs verilmelidir. Sadece faizlerin silinmesi yeterli değildir; tüm kredi borçları silinmeli ve tüm kredili öğrencilerin kredileri de bursa çevrilmelidir. Öğrenciler borçlu bir duruma düşürülmemelidir."

'4 GENÇTEN 3'Ü İŞSİZ'
Zor koşullar altında üniversiteye yerleşmeyi başaran gençlerin barınma, yemek sorunu yaşadığına işaret eden Dağ, üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamayan on binlerce genç olduğunu hatırlattı. Dağ, 4 gençten 3'ünün işsiz olduğu bilgisini verdi, üniversite mezunu gençlerin yüzde 50'sinin işsiz veya asgari ücretin altında niteliksiz iş gücü olarak çalıştırıldığını söyledi.

Özellikle Kürdistan kentleri olmak üzere tüm Türkiye'de gençlerin madde bağımlısı haline getirildiğini, her sokak başında ya da okul önünde satış yapıldığını söyleyen Dağ, madde bağımlılığının 11-12 yaşa kadar düştüğünü belirtti.

Tüm öğrencilere en az 5 bin TL burs verilmesi, ücretsiz barınma ve beslenme sağlanması taleplerini dile getiren Dağ, "Bu bütçenin savaş bütçesi olmadığını, rant bütçesi olmadığını, yandaşların bütçesi olmadığını iddia ediyorsanız gelin savaşa ayırdığınız bütçeyi gençliğe ayıralım. Ama biliyoruz ki bu iktidar gençlere ve kadınlara düşman bir iktidar. Bu iktidar bütçeyi gençlere ve kadınlara değil savaşa ayıran bir iktidar. Ve biz bu bütçenin AKP'nin son bütçesi olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki bütçeyi gençlerin ve kadınların bütçesi yapmak için mücadelemizi büyüteceğimizi ve 2024 bütçesini gençler olarak hep birlikte gençlik için hazırlayacağımızı belirtiyoruz" diye konuştu.

'HDP GENÇLİK MECLİSLERİ ÇATISINDA ÖRGÜTLENELİM'
AKP iktidarının döneminde yoksullaşan, özgürlüğü elinden alınan gençlerin mücadelesini ısrarla sürdürdüğünü vurgulayan Dağ, "AKP'nin tüm yok saymalarına, baskılarına, zorbalıklarına, yıldırma politikalarına karşı bizler buradayız. En temel hakkımız olan barınma, beslenme, yaşama ve iş hakkımız için mücadelemizi büyüteceğiz. Tüm öğrencilere, tüm gençlere, tüm genç kadınlara HDP Gençlik Meclisi çatısı altında örgütlenmeyi ve mücadeleyi büyütme çağrısı yapıyoruz. Bir kez daha belirtiyorum; mutlaka ama mutlaka 2024 bütçesini gençlerin ve kadınların bütçesi haline getireceğiz" dedi.