30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP heyeti Derik'te: 21 canın kanı Cengiz Holding'in elindedir

Mardin'in Derik ilçesinde yıllardır ölüm saçan Cengiz Holding'in Eti Bakır Tesisi yeni ölümlere neden oldu. Derik'te yaşanan katliam gibi trafik kazasının ardından bölgeye giden HDP heyeti, tüm uyarılarına rağmen tedbir alınmadığı için bu katliamın yaşandığına dikkat çekti. HDP'liler ikinci katliamın yolun kapatılmayarak önlem alınmamasından kaynaklandığını söyledi, 21 kişinin ölümünden Cengiz Holding ve önlem almayan devletin sorumlu olduğunu vurguladı.

HDP, Mardin'in Derik ilçesinde yaşanan trafik kazasının ardından bölgeye heyet gönderdi, inceleme ve açıklama yaptı.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile Mardin ve Diyarbakır yöneticilerinin yer aldığı heyet, incelemelerinin ardından gözlemlerini aktarmak üzere basın toplantısı düzenledi.

GÜNAY: OLAYIN TAMAMINA TANIKLIK ETTİK
Söz alan Günay, sadece Türkiye'nin değil bütün dünyanın konuştuğu katliam gibi bir kaza yaşandığını söyledi, "Şu an 21 Derikli hayatını kaybetti, 6 yaralının durumu ağır. Ayakta tedavi edilen onlarca yaralı var" bilgisini paylaştı.

HDP olarak kazanın gerçekleştiği andan itibaren bölgede bulunduklarını söyleyen Günay, "Partili arkadaşlarımızla gece yarısına kadar hastanenin önünde yakınlarını ve cenazelerini bekleyen ailelerimizle beraberdik. Olayın tamamına tanıklık ettik. Acılarını yaşamaya ve paylaşmaya devam ediyoruz. Deriklilere ve yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz" dedi.

'CENGİZ HOLDİNG ÖLÜM SAÇIYOR'
Yaşanan katliamın ihmaller zincirinin sonucu olduğunu vurgulayan Günay, "Korunanlar ve ayrıcalıklar sınıfının çok rahat katliam yapma, kaza yapma ve bunun hesabını vermeme olayı ile karşı karşıyayız. Derik ve Mazıdağı halkı da çok iyi biliyor. Cengiz Holding'in Eti Bakır Tesisi Mardin'de yıllardır ölüm saçıyor. Doğayı katlederek ölüm saçıyor, yük gönderdiği tırlarıyla ölüm saçıyor. İpek yolunun kullanım biçimi, tırlarının kontrolsüz olması ile ölüm saçıyor" diye ekledi.

'YOL, ZAMANINDA TRAFİĞE KAPATILSA KATLİAM GERÇEKLEŞMEYECEKTİ'
Katliamın asıl sebebinin aylardır bitmeyen yol yapım çalışması olduğunu söyleyen Günay, "Düşünün bir ana cadde, İpek Yolu'nun ana caddesi tırların vızır vızır geçtiği tek şerit üzerinden çift yönlü götürülüyor. Bugün hepimiz olay yerinden geçerken gördük, iki kaza gerçekleşiyor ama yol kapatılmıyor. Bugün sabahtan beri yol açılmış kazanın olduğu şerit trafiğe kapatılmış, yani dün zamanında tedbir alınsaydı, zamanında yol trafiğe kapatılsaydı, bu katliam gerçekleşmeyecekti. İki kaza arasında 20 dakikalık bir zaman dilimi var. Zamanında tedbir alınsaydı, ikinci katliam gerçekleşmeyecekti. Zamanında tırlar kontrol edilmiş olsaydı, yük tonajları kontrol edilseydi, bunlar gerçekleşmeyecekti. Öyle benim taşeron firmalarımdır, benim müşterilerimin sorumluluğudur diyerek, Cengiz Holding bu sorumluluktan kurtulamaz" diye vurguladı.

'21 CANIN KANI CENGİZ HOLDİNG'İN ELİNDEDİR'
Cengiz Holding sırtını iktidara dayayarak doğa ve insanları katlettiğine dikkat çeken Günay, "21 canın kanı Cengiz Holding'in elindedir. Mardin'de yaşanan doğa katliamı, Eti Bakır Tesisleri'nden kaynaklanıyor. Katliamların sebeplerinden biri taşınan fosfatın yola dökülmesi ve oluşan kaygan zemin. Kaza, Eti Bakır'dan alınan fosfat ile gerçekleşiyor. Bizler müşterilere verdik, sorumluluk onlardır diyorlar. O tırların yükleri kontrol ediliyor mu, yükü sizden alıyorlar. Sorumluluk size ait" diye konuştu.

Derik ve Mardin halkına başsağlığı dileyen Günay, "Acıları acılarımızdır, gerçek failler hesap verene kadar bizler halkımızla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz" diye ekledi.

BEŞTAŞ: CENAZESİ OLANLARA GBT YAPIP CENAZEYİ BEKLETTİLER
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, Derik halkının yasta olduğunu ve esnafın kepenk kapattığını söyledi. Büyük bir acı yaşandığını, 21 insanın yaşamını yitirdiğini söyleyen Beştaş, "Aynı aileden insanlar, kadınlar, çocuklar, avukat arkadaşlar, gençler var. Bu yas hepimizin yası" dedi.

Diyarbakır'dan yola çıktıklarında araçlarının durdurularak GBT yapıldığını söyleyen Beştaş, cenaze aracıyla birlikte yolda olanlara da GBT yapıldığını ve cenaze aracının beklemek zorunda kaldığını söyledi. Beştaş, "Cenaze o sıcakta aracın içinde, ambulansın içinde bekletiliyor. İşte biz polis devleti derken, biz güvenlik devleti derken, özgürlük yok derken, bu çıplak manzaraların herkes tarafından bilinmesi ve görünmesini istiyoruz" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Derik'e gelişinin halka yönelik eziyete dönüştüğünü kaydeden Beştaş şunları söyledi: "Biz geldik, burada 4 milletvekiliyiz, belediye başkanlarımız var, yöneticilerimiz var, şehir merkezinde durdurulduk. Neymiş, İçişleri Bakanı Soylu, taziyelere gidiyormuş, bize ne! Gidiyorsa gitsin, normal bir vatandaş gibi gitsin. Bu vatandaştan niye koruyor kendisini. Niye kendi güvenliğini vatandaşın bu büyük acısının üstünde tutuyor. Öyle bir şey olabilir mi? Acıyı paylaşmaya gideceksiniz, bütün şehri kilitleyeceksiniz. Kolluk güçleri burada, dün neredeydiniz? Kaza olduğunda 20 dakikalık süre zarfında, o kazanın etrafını sarsaydınız, geçişi yasaklasaydınız, trafik polislerine söylüyorum, o tır gelip insanları ezemezdi. Ne zaman kendi güvenlikleri olsa, yaşamı felç eden İçişleri Bakanlığı ve emrindekiler, insan hayatı söz konusu olduğunda, bu ülkenin, bu ilin, ilçenin, Kürt halkının yaşamı söz konusu olduğunda zerre-i miskal önemsemiyorlar."

HDP'li vekiller ve yöneticilerin halktan korkmadığını, halkın içinde olduğunu vurgulayan Beştaş, "Vatandaştan çekinmiyoruz, korkmuyoruz. Aynı şekilde gidip İzmir'de, Yozgat'ta, Trabzon'da dolaşıyoruz. Çünkü vatandaş ile aramızda bir bariyer yok, bir kaygımız yok. Derikliler bu manzarayı unutmayacaklar. Bizi bekleten, böyle bir yas gününde GBT yapan bu iktidar anlayışını hep birlikte göndereceğiz" dedi.

AYDENİZ: KÜRT DÜŞMANLIĞININ SONUCU
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Rant için Kürdistan'ın doğasını talan edenlerin, halkı korumadığını vurgulayan Aydeniz, "Aslında bu nedenle Kürdistan'da doğa talanı var. Bu Kürt düşmanlığından, Kürt'ün doğasına düşmanlığın bir sonucudur. Biz DBP olarak, halkımızın acısını paylaşmak için buradayız. Bu hepimizin ortak acısı" dedi.

Aydeniz Antep'te yaşanan kazada yaşamını yitirenler ailelerine de başsağlığı dileklerini iletti, "Bu kazalardaki ihmaller zinciri ortaya çıkarılana kadar, asıl sorumlular açığa çıkana kadar takipçisi olacağız" diye konuştu.

DBP ve HDP heyeti ailelere taziye ziyaretlerinde bulundu.