1 Ekim 2024 Salı

'HDP kilit taşı olmaya devam ediyor'

HDK 11. Dönem 6. Genel Meclis Toplantısının sonuç bildirgesinde, "HDK'nin temel düşüncesi olan meclisleşme, Üçüncü Yol politikasının gerçeklik kazanması kadar kapatma saldırısı ve siyasal kırımlar karşısında HDP'nin ve demokrasi alanının savunulması ve demokrasi güçlerinin mücadelelerini her koşulda sürdürebilmesinin de kilit taşı olmaya devam ediyor" denildi. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 11. Dönem 6. Genel Meclis Toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç bildirgesinde biyasal süreç değerlendirmesi yapıldı. Halklara, emekçilere, inançlara, kadınlara, gençlere ve doğaya düşman, sermayeye dost faşist saray rejiminin kadınların demokrasi ve özgürlük iradesini gasp etmeye çalışması erkek egemenliğinin dünya sistemlerini yeniden dizayn etme çabasından ayrı düşünülemeyeceği kaydedilen bildirgede, "ABD'de kürtaj yasasının iptal edilmesi, dünyanın pek çok yerinde otokratik yönetimlerin önce kadın kazanımlarına saldırması da bu durumu gösteriyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkede de yoksulluk, geçim sıkıntısı, işsizlik ve emek sömürüsü kadınların üzerine yıkılırken iktidar, yaşanan çoklu krizleri savaş politikalarıyla, ırkçılıkla, mülteci düşmanlığıyla örtmeye çalışıyor" denildi. 

Mayıs ayında en az 17 kadının erkekler tarafından katledildiği, 20 kadının ise şüpheli şekilde öldüğü belirtilen bildirgede, şu ifadeler yer aldı: "En son Pınar Gültekin davasında gördüğümüz 'haksız tahrik' adı altındaki erkeklik indirimi kadınları katleden erkeklerin masumlaştırılması, aklanması, korunması ve ödüllendirilmesine yol açarken, bir bütün olarak kadınlara şiddet uygulayan erkeklerin cesaretlendirilmesine de neden olmaktadır.

Yaz aylarıyla birlikte Kürdistan'da devlet güçleri tarafından 'güvenlik' amacıyla çıkarılan ve söndürülmesi engellenen orman yangınlarının yanı sıra Akdeniz ve Ege bölgelerinde de iklim krizinin etkisiyle sıklaşan orman yangınları rejim tarafından doğa yağmasıyla birikim aracı olarak değerlendiriliyor. Yakılan ormanlar ve orman yerleşimleri halka kapatılır, ranta açılırken ırkçı propagandayla Kürtler ve göçmenler yangınlardan sorumlu tutularak hedef gösteriliyor.

Özgür basına yönelen ve Diyarbakır'da 16 gazetecinin tutuklanması ile somutlanan saldırganlık ise, halkın gerçekleri öğrenme imkânlarının ortadan kaldırılması amacıyla gündemdedir. Rejimin bilinmesini istemediği suçları hızla artmakta, basın ve sosyal medya üzerindeki baskı ve kontrol çabaları buna paralel olarak yükselmektedir. Saldırıların odağında Kürt özgürlük hareketinin toplumsallığı ve onunla birlikte hareket eden güçler, öncelikle de demokrasi güçlerinin başlıca siyasal temsilcisi olan HDP yer almakla birlikte tüm muhalif güçler için siyaset alanının da toplumsal alanın da daraltılması politikaları devam ederken, Demokrasi İttifakı ve Üçüncü Yol politikasının iyi kavranması, derinleştirilmesi ve toplumsallaştırılması hayati önem taşıyor. Bu görev var olan mücadelelerin birbirini güçlendirmesi ve ortak hedeflere yönelmesi kadar mevcut diktatörlüğün ve restorasyoncu düzen muhalefetinin karşısında emeğin, halkların, kadınların ve LGBTİ+'ların ve tüm ezilenlerin söz sahibi olduğu bir demokratik cumhuriyet hedefinin savunulması ve toplumsal özneleriyle buluşmasını içeriyor. HDK'nin temel düşüncesi olan meclisleşme, Üçüncü Yol politikasının gerçeklik kazanması kadar kapatma saldırısı ve siyasal kırımlar karşısında HDP'nin ve demokrasi alanının savunulması ve demokrasi güçlerinin mücadelelerini her koşulda sürdürebilmesinin de kilit taşı olmaya devam ediyor."